4 juni 2007
Leeuwarder Courant op het web
Luidkeels zingen over
Stellingwarfse nozemsDoor Jacob Haagsma
WOLVEGA - Het eerste echte Stellingwerver popfestival is een feit. Dat wil zeggen, er zijn wel eerder festivals gehouden binnen de grenzen van de beide Stellingwerven, Joppop in Oosterwolde bijvoorbeeld, maar bij Stellingwarfpop staat het Stellingwerfs centraal. En dat scheelt natuurlijk, ook al hielden de meeste van de negen bands het zaterdag bij slechts één liedje in die charmante streektaal. Een jury oordeelde over het gebodene, Gien Gok ging met de eerste prijs naar huis.
Enthousiast zingt de jonge band Parka over „Stellingwerfse nozems! Mit de bek op het stuur!" Dat is niet helemaal correct, want het zou „Stellingwarfs" moeten zijn, met een a. „Maar och, ze spreken het niet van huis uit", zegt Sietske Bloemhoff, directeur van de Stellingwarver Schrieversronte, vergoelijkend. En in het boekje van de bijbehorende cd staat het wel correct. Opmerkelijk genoeg is Parka-zanger Herwin Heite de zoon van oud-burgemeester Remco Heite van Weststellingwerf, „en die was het Stellingwerfs gunstig gezind", zegt Bloemhoff.
Parka is een van de negen bands die hun kunsten vertonen op het Wolvegaster Pastorieplein, knus ingeklemd tussen een aantal horecagelegenheden, een kerk en een filiaal van de Rabobank. Aan die instelling hebben we Stellingwarfpop welbeschouwd te danken, want de bank geeft eens in de twee jaar geld om het Stellingwerfs eens in het zonnetje te zetten. In het verleden organiseerde de Stellingwarver Schrieversronte er al eens een dictee mee, een zangwedstrijd voor koren en een voordrachtswedstrijd, nu werd het een popfestival.
„Jongeren van tussen de vijftien en dertig zijn met andere dingen bezig, maar het is goed om het Stellingwerfs bij hun onder de aandacht te brengen", zegt Bloemhoff. De animo was onverwacht groot: er pasten negen bands in het festival, maar het hadden er ook twintig kunnen zijn, zegt Robert van Dam van de organisatie. „We hoefden de aanmeldingsposters niet eens op te plakken."
Van Dams eigen band Believeisadoubt, deelnemer aan het hippe Freesonica-project en afgelopen najaar nog finalist in de Grote Prijs, deed ook mee, zij het in afgeslankte, akoestische vorm en onder de naam Mukusha. Hun bijdrage 'Mooie dingen', eigenlijk een Engelstalig nummer, werd in het Nederlands vertaald en vervolgens, met hulp van de moeder van de zanger, weer in het Stellingwerfs. „Zo zal het vaker gegaan zijn", zegt Bloemhoff. „ik zat vanmiddag nog aan deze zelfde tafel met de zangeres van Memory Lane naar haar tekst te kijken."
Gerard van Klaveren en Harry Oosterman, burgemeesters van West-, respectievelijk Ooststellingwerf, waren naar het plein gekomen om de gelijknamige, bij het Stellingwarfpopfestival horende cd in ontvangst te nemen. En eigenlijk ook om het festival te openen, maar om drie uur 's middags was het plein nog zo leeg dat het officiële gedeelte maar tot de avond verplaatst werd.
Van Klaveren, ook voorzitter van Stichting Liet, liet niet na om de bands op te roepen om toch vooral deel te nemen aan dat minderhedentalenfestival. Gien Gok, dat in het dagelijks leven gewoon No Gamble heet, nam die stap al en werd daar vorig jaar derde met "t Gaot allemaol te veer'.
Dat lied was deze keer goed voor de eerste prijs, een bedrag van €300. Van Dams eigen band Mukusha/Believeisadoubt werd tweede en Parka derde. Het is de bedoeling dat Stellingwarfpop elk jaar terugkomt, mits de financiële middelen er zijn natuurlijk.