Leeuwarder Courant op het web

Sfeervolle Music Night
is vooral een Syb-show

LEEUWARDEN - Waarom heet het eigenlijk Fryske Music Night, vroeg Rients Gratama zich aan het begin van de avond af. ,,It is fierder dochs yn it Frysk? WÍrom net Fryske MuzykjŻn?” ,,It oare jier geane wy de hiele nacht troch”, repliceerde Syb van der Ploeg, iniatiefnemer van het feestje dat gisteravond zo’n 8000 mensen naar het nog vrij intiem ogende WTC Expo (voorheen FEC) trok. ,,Oh, it naait der ķt”, concludeerde Rients.

Dat deed het zeker. Vooral de reŁnie van De Kast, de climax en vermoedelijk de voornaamste reden waarom de meeste mensen een kaartje hadden gekocht, ging erin als koek. Mooi om te zien hoe de groep, bijna vier jaar na het laatste concert in deze bezetting, geolied, bevlogen en met veel speelplezier de bekende krakers de zaal in speelde, mooi ook om te zien hoe het publiek de mannen en hun liedjes wel wou opvreten. Wedden dat het niet bij een eenmalig optreden blijft?
Syb had het maar druk, de hele avond. Hij kondigde de verschillende artiesten aan en voelde zich niet te beroerd om geregeld mee te zingen. Met Piter Wilkens bracht hij ‘De ein fan dizze reis’, en zelfs bij de Kayakklassieker ‘Ruthless queen’ door Edward Reekers en Ton Scherpenzeel van die band, kroop hij in het koortje. Eigenlijk was hij de hele avond amper van het podium te slaan. Net als Nico Outhuijse, die zo ongeveer continu achter het drumstel zat en dus lekker ingespeeld aan de set van De Kast kon beginnen.
Had ‘Ruthless queen’ een Fries coupletje meegekregen, het aloude, hitsige epos ‘Paradise by the dashboard light’ werd helemaal in de memmetaal gedaan. Door Maaike Schuurmans en Syb, natuurlijk, net als destijds bij ‘Simmertime’, de rondreizende revue waaraan ook Wilkens en Gratama meededen.
Zo werd het een avond vol muzikale vrienden en bekenden, een reŁnie van zangers, zangeressen, muzikanten en, natuurlijk, het publiek. Dat gaf ook Mir een warm onthaal, ofwel Mirjam Timmer, die haar enorme Twarres-hit ‘WÍr bisto’ deze keer zong met, en had iemand anders verwacht: Syb. Maar laten we wel wezen: de hele avond was een beetje een Syb-show, en dat mag ook wel.
‘The shadow of me’ bracht Mir met Han Kooreneef aan de vleugel, een man die doorgaans achter de schermen opereert en voor de gelegenheid zo nerveus was, dat hij door Mirjam werd bedacht met een heus geluksflesje. Alle andere deelnemers kregen van haar een gelukspoppetje, en reken maar dat dat geholpen heeft.
Jong talent als Liet Ynternasjonaal-gangers Van Wieren, oude vertrouwde gasten als Mariusz en Griet Wiersma: ze kwamen allemaal aan de beurt, nogal doorzichtig aangekondigd met een slinger aan een digitaal draaiend rad waarop ook de namen van Metallica, Queen, Madonna en Hepie & Hepie prijkten. In feite was het draaiboek tot op de halve minuut nauwkeurig voorbereid, al zat er al snel dik een kwartier speling in. Tot en met de opkomst van Rob de Nijs, die niet alleen het massaal meegedeinde ‘Malle Babbe’ tot een goed einde bracht, maar zich ook in het Fries redde. ,,Jullie hebben een prachtige taal, maar hij is verrekte moeilijk”, sprak hij, voor hij zich bijna accentloos aan ‘Foto fan eartiids’ waagde.
Zo bracht de Fryske Music Night het beste boven in iedereen die het podium besteeg. Zelfs in Riemer van der Velde en Foppe de Haan, die zich samen met Rients Gratama en Syb, en half in het Fries, over ‘My way’ ontfermden. Het was voor het luidkeels juichende publiek wel een verrassing dat die twee voetbalcoryfeeŽn ineens het podium bestegen, maar in wezen lag het voor de hand. Het Heerenveen-gevoel, successen vieren en toch lekker Fries en gezellig onder ons blijven, dat was de sfeer die uit deze Fryske Music Night sprak.

terug naar Fryske Music Night

Deze pagina is bijgewerkt op