Friesch Dagblad op het web

Leeuwarder formatie The Secret wint Liet 2006

Liet voor veel bands
Fries uitstapje

Leeuwarden - ,,Ik haw it skreaun mei it Frysk wurdboek derby”, bekende Roelof Kamminga van de Leeuwarder band The Secret na het spelen van het nummer Nim my mei op het Friese songfestival Liet. The Secret was zaterdagavond op het podium van de Harmonie niet de enige band die uit opportunisme de overstap van Engels naar Fries maakte. Ook de bands Rūs en Safier deden dat, met wisselend succes. Voor The Secret pakte het in elk geval goed uit, want die band bleek uiteindelijk de meeste punten te hebben gekregen van de acht jury’s uit de verschillende hoeken van Fryslān.

ERIK BETTEN

The Secret viel op door zijn overtuigende presentatie en sterke zang. Nim my mei had een herkenbare melodie, die dankzij goed toetsenwerk niet ging vervelen. Alle acht jury’s beloonden de band dan ook met een flink aantal punten.
Dat het toch lang spannend bleef, was te danken aan Ree. De twee jonge vrouwen waren eigenlijk afgevallen in de voorselectie, maar hoorden donderdag dat ze toch mee mochten doen, omdat de band Stumble Tumble Flashback door omstandigheden niet kon deelnemen. Pas bij de soundcheck troffen ze de gitarist die hun tweestemmige ‘In libben sūnder dy’ die avond zou begeleiden. Desondanks stond het intieme nummer als een huis. Tot hun eigen verrassing gingen Maaike Kampen en Janneke Brakels er met de publieksprijs vandoor. De jury was het in grote lijnen met het publiek eens, want na telling van zes van de acht jury’s stond Ree nog vrijwel gelijk met The Secret. De Stellingwerven en de Greidhoeke maakten echter een eind aan die stunt.
Naast acht Friese inzendingen waren er ook een Stellingwerfse en een Leeuwarder bijdrage. Dat waren meteen de nummers met de vetste knipoog. ‘t Goat allemoal te veer’ van Gien Gok mondde uit in een lofzang op het ‘paredies Stellingwarf’. Trienke bezong in het Leewarders haar ‘favorite freetskuur’ in het nummer ‘Koėle Kast’. Het ludieke optreden werd compleet gemaakt door de bijdrage van de Gooise rapper Missie Snack.
De Steven Sterk-priis voor de beste tekst ging naar een band die op de negende plaats eindigde; Rūs. ,,It nūmer is yn balans. De rymwurden rūgele sa yn ‘e tekst nei foaren as wie it automatysk”, aldus jurylid Hessel van der Wal.
Aardig was de invulling van de tijd die de technici nodig hadden om het podium om te bouwen tussen de optredens. Presentatrice Dieuwke Kroese maakte die minuten vol door met de band achter de coulissen na te praten over het optreden. Dat was in de zaal te volgen op een groot scherm. Het leverde soms moeizame, soms spontane gesprekjes op.
Hoe spontaan het op een podium eraan toe kan gaan, liet de winnaar van vorig jaar zien. De band Van Wieren zal over een week in het Zweedse Östersund de Friese eer verdedigen op Liet Ynternasjonaal. Aan hun overtuigende podiumact zal het niet liggen.

terug naar Liet

Deze pagina is bijgewerkt op