DRENTHE
65 (1994)
nummer 9
Verrassende kennismaking
Streektaalmuziekfestival Muzem!
toont kracht van de streektaalEGBERT MEIJERS
Het publiek rond de podia is wat afwachtend. Op een afstandje neemt men kennis van wat erop het podium gebeurt. Men moet blijkbaar wennen aan het nieuwe fenomeen. Een verrassende kennismaking zomaar op straat in het winkelhart van de stad. Voor sommige winkelende bezoekers een onverwachte verrassing. Anderen doen Muzem! er even bij. Een deel komt speciaal voor de optredenden. Er zijn Duitse bezoekers en een groep fans die uit Brabant is meegereisd met de 12-koppige groep OEF die het festival afsluit.
Artiesten uit Duitsland, België en alle provincies langs de Nederlandse grens brengen een variatie aan stijlen en genres in hun eigen streektaal. Een boeiend en smaakvol gerecht uit de keuken van de regionale cultuur.
Er is veel te horen en te zien op de drie podia. Smartlappen met een knipoog, gezongen door Fransien Kuiper uit Groningen, de droge en rauwe humor van Harm oet Riessen, de stampende rock van de Jan Ottink Band uit Gelderland en SKIK uit Erica, de Geëngageerde teksten van Helmut Debus uit Duitsland, of de liederen over de stad Temse in Vlaanderen van de groep Hauman en De Moeite uit België.
Muzem! is een eerste stap en de reacties van publiek en pers zijn lovend. De artiesten zelf vinden met Muzem! eindelijk het podium dat ze graag willen. Een etalage waar hun kwaliteit en diversiteit wordt uitgestald en waaruit blijkt dat streektaalmuziek springlevend en levenskrachtig is.
Het festival dat door subsidies en sponsoring werd mogelijk gemaakt krijgt zeker een vervolg. Drentse Taol de streektaalafdeling van het Kunst en Cultuur Instituut Drenthe (K&C) en initiatiefnemer van het festival, gaat het festival vanuit K&C gedurende drie jaar organiseren in samenwerking met de VVV Emmen.
Of men daarin slaagt is in belangrijke mate afhankelijk van de middelen waarover men voor Muzem! in de toekomst kan beschikken. Men heeft gekozen voor een gratis toegankelijk festival om deze vorm van cultuur bereikbaar te maken voor iedereen. De overheden worden daarom benaderd om voor de volgende festivals financiële middelen aan te reiken. Echter, de overheden zeggen over steeds minder middelen te beschikken. Indien de overheid minder middelen beschikbaar heeft of beschikbaar stelt, wacht K&C een nieuwe dimensie binnen haar werkterrein. De organisatoren van Muzem! worden dan gedwongen elders financiële middelen te vinden. Het ligt voor de hand het te proberen bij het bedrijfsleven.
Commerciële betrokkenheid van het bedrijfsleven hoeft geen beletsel te zijn. Het kan juist stimulerend werken als blijk van emancipatie van deze vorm van cultuur. Het organiseren van culturele activiteiten met fianciële middelen uit de Drentse samenleving, en dus niet alleen meer van de provincie, is niet vreemd. K&C doet het tenslotte met en voor de Drentse bevolking.
Een directe betrokkenheid uit de samenleving in de vorm van financiering bij bepaalde activiteiten, kan een toegevoegde waarde zijn in de relatie van K&C met de Drentse cultuur.