FNV MAGAZINE
"Girrelzaand"
Dijenkletsers zijn het niet. Meer een beetje beschouwend. "Zeg maar luisterliedjes," zo typeert schrijver, componist en zanger Frans Westenbrink zijn repertoire. De districtsbestuurder van de Industriebond FNV is een veelzijdig man. Schaapsherder, vakbondsbestuurder, artiest. Westenbrink draait zijn hand er niet voor om. Zelf kan hij geen noot schrijven, laat staan lezen. Toch bracht hij begin dit jaar een eigen CD uit met maar liefst zeventien Drentse liedjes.
"Hoe ik die CD voor elkaar heb gekregen? Nou, ik schreef al lang liedjes. In het Drents. Voor een kennis van me. Maar het waren er onvoldoende om een CD mee te vullen. Mijn omgeving drong wel aan om er wat meer werk van te maken. Slecht weer op een vakantie was eigenlijk het laatste duwtje dat ik nodig had. Aan mijn eerste CD heb ik drie weken intensief gewerkt. Kijk, ik kan geen noot schrijven. Maar de melodie zingt wel door mijn hoofd. Ik heb dus een dictafoon aangeschaft en daar mijn muziek op ingezongen."
Het resutaat van zijn vakantie-activiteiten mag er zijn. Je moet wel een beetje Drents verstaan om de liedjes goed te begrijpen. Maar gecombineerd met de muziek klinken de liedjes ook voor een eenvoudige Brabander aangenaam in de oren. Drie liedjes zingt Frans zelf. De overige 'chansons' worden gezongen door Drentse artiesten. "En dat dialect geeft gewoon meer warmte."
"Girrelzaand", heeft Frans zijn CD genoemd. "Want wat is er mooier dan zand? Je maakt je eigen wereld met de mooiste vormen. In je fantasieën ben je steeds weer iemand anders. Je droomt jezelf andere levens. Je beleeft vanuit de veilige zandbak grootste avonturen. Het girrelzaand speelt het spel mee. De liedjes op deze CD zijn net als girrelzaand. Er zit wel wat verband in, maar niet alles ligt vast. Verlangen, twijfel, zoeken naar zekerheid, teleurstelling, hebzucht, eenzaamheid, warmte en romantiek, je kunt het er allemaal in vinden."
Het mooiste liedje van de CD vindt Westenbrink zelf "Bram". Zonder enige schroom zet hij het liedje voor FNV Magazine in. Het liedje gaat over een Joods Drents jongetje, Brammegie. Het jongetje komt in de oorlog in Westerbork terecht en 'Ausschwitz was zien lot'.
"Kijk", zo legt Frans uit, "De Nederlanders zijn niet zo moedig geweest in de oorlog. Die haat tegen Duitsers heeft misschien te maken met een beetje schuldgevoel. Ik ben in Ruinen opgegroeid. Daar waren meer NSB'ers dan mensen die in verzet zaten. Een grote groep was tegen de bezetters, maar deed niets. En net als toen zouden de mensen duidelijker moeten aangeven waar ze voor staan. Je moet een keuze maken. Kijk naar Bosnië. We doen niks. We kopen het af."
De Tweede Wereld oorlog. Die periode houdt Frans bezig. Hij heeft een prachtig lied geschreven over Ibrahim Azem. Een Syriër die op 10 april 1945 bij Assen samen met zes Franse parachutisten door de Duitsers uit de lucht is geschoten. Voor deze slachtoffers is in Zeyerveld een oorlogsmonument opgericht.
'De Syriër Ibrahim Azem
Veur hum zing ik dit requiem
Zien naam' stiet op een stien vermeld
Hij sneuvelde in Zeyerveld
't Was tien april een lentedag
Hij wis niet iens waor Drenthe lag
Hij wus niet iens wat vrijheid was
En hij was bange.'
Frans zwijgt. Het verleden leeft. Dat is ook het geval bij het liedje de oude Hunze, een riviertje in Drente. Een liedje met een beetje autobiografische inslag. Het verhaalt over het harde en zware Drentse leven. "Hoe mijn vader heeft moeten werken, dat gun ik niemand. Mijn zusters moesten met dertien aan het werk. Over dat oude riviertje wordt heel romantisch gedacht. Maar voor mij is het geen tijd om naar terug te verlangen.
Frans zingt het laatste couplet.
Ik heb nog echt de stilte kend
Ik drunk nog oet een slootje
Maor dat dat zo romantisch was
Dat is beslist een prootie
Een kiend van dartien, veertien jaor
Much al gien kiend meer blieven
Het mus er oet veur dag en nacht
Bij vrömde mènsen dienen
Het weur gewoonweg oetbesteed
Het mus wat metverdienen
Te weinig, want de bakker mus
Vaak op de latte schrieven
Ik heb nog echt stilte kend
Ik heb het veen nog zien....
Deze prachtige CD is te' bestellen bij:
Frans Westenbrink
Schanswal 3
9407 GK Assen
De prijs is f35,-
PIET DE VREEDE