De Krant op internet

Mensen komen met een doel

NORG – In de Klokbeker in Norg wordt zondag 17 oktober afgetrapt voor alweer de zesde jaargang van Taol an Taofel. Ook dit seizoen kunnen liefhebbers genieten van proza, poëzie, zang en muziek in de streektaal, gecombineerd met lekker eten. Het concept stáát. Zowel bezoekers als schrijvers en artiesten genieten. Mensen komen namelijk echt met een doel. Nergens anders wordt zo aandachtig naar de artiesten geluisterd, weten Anne Doornbos, Janny Roggen en Herma Stroetinga.

Taol an Taofel ontstond vijftien jaar geleden in Veeningen. Zes jaar geleden vond de eerste aflevering in Norg plaats en sinds vorig jaar wordt ook in Sleen een dergelijke activiteit gehouden. ‘’Het is als het ware een kennismaking met literatuur, proza en muziek in de streektaal. De belangstelling voor de streektaal is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Bovendien vindt Taol an Taofel’ op een ideaal moment plaats, telkens van 11.00 uur tot 14.00 uur. Dus na de kerk en voor het voetbal, zegt Anne Doornbos, gemeentesecretaris van de gemeente Noordenveld en voorzitter van het Huus van de Taol.
Janny Roggen is de Haarlemmerolie van de organisatie. Ik doe eigenlijk al het onzichtbare werk. Anne belde me en vroeg om hulp. Tot die tijd deed hij vrijwel alles samen met Martin Koster. Vanaf dat telefoontje ben ik de vliegende keep. Met heel veel plezier hoor, vertelt ze. Martin Koster vormde vijf jaar lang een presentatieduo met Doornbos. Martin wilde echter iets anders. Hij blijft overigens wel nauw betrokken bij Taol an Taofel. Met Herma Stroetinga hebben we een nieuwe presentatrice vast weten te leggen. Herma is er geknipt voor. Bovendien schaar ik haar in het rijtje bekende Drenten, zegt Doornbos. Stroetinga zelf is bescheiden. Ach, ik bekend? Dat valt reuze mee, lacht ze. Haar CV liegt er echter niet om. De voormalig inwoner van Norg en Een en tegenwoordig in Paterswolde woonachtige Stroetinga is vooral bekend vanwege haar werk voor RTV Drenthe. Bij de regionale omroep doet en deed ze vrijwel alles. Van het regisseren van programma’s tot het presenteren op zowel TV als radio. In het verleden maakte ze deel uit van het ‘wereldberoemde ‘Rono Combo’ en ze trad zelfs nog op met de al even bekende Bekkentrekkers. Bovendien schreef ze boeken en was ze tot voor kort regisseur van ADO Paterswolde. Ik was al eens te gast geweest in Taol an Taofel en het concept spreekt me geweldig aan. Toen Martin stopte werd ik benaderd. Ik doe het graag, zegt ze.
De zesde jaargang ‘Taol an Taofel’ belooft een hele bijzondere te worden. Aanstaande zondag wordt afgetrapt met de gasten Marga Kool, Tonko Ufkes en Klaas Spekken. De aflevering van 21 november staat bij de liefhebbers nu al met rood omlijst op de agenda. Dan namelijk staat Taol an Taofel volledig in het teken van Roel Reijntjes. Zelfs Duo Karst is bereid gevonden om op te komen treden. Verder is Henk Nijkeuter – hij schreef over het werk van Reijntjes- te gast zijn en schuift ook Hans Jalvingh aan. Mensen die daar bij willen zijn, moeten snel reserveren. Dat we Duo Karst bereid gevonden hebben om op te komen treden, is heel bijzonder. Hoe ons dat lukt? Kwestie van netwerken en geduld hebben. Zo hebben we voor 2012 Harm en Roelof al vastgelegd, zegt Doornbos.
Roel Reijntjes. Zijn naam is gevallen. Reijntjes was ook voor Doornbos dé inspiratiebron om te gaan schrijven. Ik zag hem voor het eerst op een zomerkamp in Emmer Compascuum en was eigenlijk meteen verkocht. Hij maakte toen een verpletterende indruk. Ik heb later een gedicht over hem geschreven. Roel belde me en gaf me complimenten. Daarna hebben we tot aan zijn dood contact gehouden. Roel Reijntjes is heel belangrijk geweest voor de streektaal. En dat is een understatement’, weet Doornbos.
Taol an Taofel werkt volgens een vast stramien. Het is ook beslist niet alleen Drents. Juist de mix van streektalen maakt het zo interessant. We beginnen steevast om 11.00 uur en de gasten krijgen vervolgens elk een blokje van twintig minuten. Om 12.00 uur gaan we aan tafel, om 13.00 uur gaan we verder met het programma. Om 14.05 uur staat iedereen buiten. Mensen hebben dan al gegeten en hebben de hele middag nog voor zich. Bovendien houden we de prijs plezierig. Mensen die reserveren betalen inclusief eten slechts zestien euro. Een koopje, ga maar eens naar het theater, ben je veel meer geld kwijt. Het kan ook allemaal net uit. We bedruipen ons zelf en krijgen dus ook geen subsidie van de gemeente. Gasten ontvangen een vaste vergoeding, daar wordt niet aan getornd. Toch slagen we er in om ‘grote namen’ te krijgen. Een teken dat het concept echt aanspreekt. De gasten zijn altijd minstens zo enthousiast als de bezoekers. Dat komt omdat nergens anders zo geïnteresseerd geluisterd wordt, mensen komen écht met een doel, weet Roggen.

Reserveren voor de eerste aflevering van ‘Taol an Taofel’ kan via de Klokbeker (0592-614130 en info@deklokbeker.


Deze pagina is bijgewerkt op