10 september 2003
Dagblad van het Noorden op het web
REPORTAGE | 'Sterrenfestival' in Drenthe
Dwingeloo moet nog wennen
aan muziekfestivalDoor Arnold Lubbers
In 2000 flopte het groots opgezette muziek festival Sterren in Drenthe bij gebrek aan locale basis en een goede publiekswerving. Dit weekend werd in Dwingeloo op een meer bescheiden schaal een nieuwe poging, gedaan om een festival vol volks- en wereldmuziek op te zetten.
DWINGELOO . Een jaarlijks terugkerend muziekfestival, dat is de niet geringe ambitie van de organisatoren van het Sterrenfestival Dwingeloo. Ondersteund door Europese gelden, de provincie Drenthe, de gemeente en de locale middenstand, koos de organiserende stichting Sterren Westerveld voor een mengeling van Nederlandse streektaalbands en folkgroepen uit het buitenland. Tezamen een uitgebreid programma, dat deels gratis in de open lucht te bezoeken was.
De spanning bij de leden van de stichting vooraf was groot: "Afgelopen donderdag waren wij er al klaar voor, maar zou Dwingeloo het ook zijn?", verwoordde Levien Drost, een van de organisatoren van het festival, zaterdag de twijfel.
Een eenduidig antwoord op die vraag viel er de eerste keer nog niet te geven. Er waren enkele honderden bezoekers, maar Dwingeloo leek nog te moeten wennen.
De Kopstubbers, een blues-band uit Noord-Drenthe en Groningen, mocht met haar Drentse teksten zaterdagochtend als eerste het podium betreden. ' We wilden voor elk wat wils, maar wilden vooral ook een band met het dorp houden", aldus Karin Bellaart, een van de programmeurs.
Niet alle bezoekers waren content. 'Te 'hard', was het 'oordeel van een bezoeker over de melodieuze rock van de Friese streektaalband Bricquebec. 'Te grunnegs' viel er te horen over de Groninger bluegrassband De Stroatklinkers. Over het algemeen leken de inwoners van Dwingeloo zich echter te vermaken. Vooral toen zaterdagmiddag Barleycord het publiek aan het dansen wist te krijgen.
De opzwepende muziek buiten op de Brink werd afgewisseld met meer ingetogen muziek binnen. Zaterdagavond waren er twee dinerconcerten. In Hotel De Brink zong de singer/songwriter Helmut Debus, die in Duitsland al diverse prijzen won, een aantal liedjes in het 'Plat-deutsch'. Ondanks zijn faam in ons buurland, moest hij hier weer van onder af aan beginnen. Een dinerconcert is duidelijk niet zijn stijl. „Ik maak liedjes om naar te luisteren, het is een soort poëzie. Dan heb ik ook stilte nodig en niet het lawaai van telefoons en mensen die praten tijdens het eten", klaagde Debus achteraf.
Aan de overkant van de straat, in De Olde Taveerne verliep het concert beter. Daar speelde Duo Middelsee oude deuntjes uit Friesland en omstreken.
Na de energieke combinatie van folk, jazz, funk, reggae en af en toe wat metal van de Belgische band Follia, verscheen op de Brink de Wageningse band Parne Gadje op het podium. Helaas joeg een stortbui de meeste toehoorders van de Oosteuropese Roma-muziek weg. Jammer, want even tevoren waren juist een vijftal reusachtige lichtgevende kegels opgezet om iets van een festivalsfeer te creëren.