Groninger Dagblad

opgegaan in het Dagblad van het Noorden

Warme boerenstampot met een vleugje rock en roll

De herstart van Bikkel

Eerst waren er de playback-shows, daarna deed men het met een soundmixer en tenslotte stond daar ineens Bikkel. Het is alweer tien jaar geleden dat Bikkel ontstond op initiatief van Jacob Vos. Nu, na tien jaar, staat de Drentstalige rockgroep op een keerpunt. Op dezelfde voet door of er monter, fris en enthousiast tegenaan gaan. Men heeft eens goed in de spiegel gekeken en het werd: er harder tegenaan dan ooit. Een nieuwe cd, een echt uitgebreide tournee, en het opnieuw vieren van het jubileum staan op het wensenlijstje. De band wil Oost-Nederland veroveren. Met name Zuidoost-Drenthe en Barger-Oosterveld moeten binnen een jaar op de grondvesten staan te trillen.

Voor de mensen die de groep nog niet kennen, even voorstellen: zanger is de twee meter lange Dennis 'Berend Kwiel' Gerdes, drummer en oprichter van de groep, is Jacob 'Yeshead Einstein' Vos, de twee gitaristen: Alfred 'Rozie' Koops en Henri 'Kully' de Groote. Ten slotte op de basgitaar Richard 'Gleuve' Bazuin. De bijnamen doen al vermoeden dat de heren lichtvoetig in het leven staan. Dat blijkt ook wel bij de optredens. Daar waar de band verschijnt is het rocken en feestvieren. De lol en het enthousiasme stralen van het podium af.


Door Rob ten Have

Voor een goed gesprek kan men rustig met de mannen om de tafel gaan zitten. Hoewel, de anekdotes vliegen van links naar rechts tussen de flesjes door. Bijvoorbeeld: het tien jarig bestaan werd onlangs gevierd, maar in de zomer moet dat nog eens overgedaan worden. Of zanger Dennis dan opnieuw zijn vriendin ten huwelijk vraagt is bijna uitgesloten. "Dat heb ik bij het eerste feest al gedaan. We hadden toen zo in een televisieprogramma gekund, zo ludiek was dat. Mijn vriendin Judith heeft ja gezegd, dus in december wordt het trouwen.
De heren zijn in het bezit van een puike oefenruimte in Barger-Oosterveld. Het zal niemand verbazen da de gelegenheid niet alleen benut wordt voor het musiceren. Een prominente plaats wordt ingenomen door de bar en een tweetal goed gevulde koelkasten. De kast waar de frisdranken in staan is uiteraard het moeilijkst te bereiken. Aan de muur is naast een groot aantal fotocollages ook een plaats ingeruimd voor het dartbord. Zanger Dennis struikelde vorige week bij de Nederlandse kampioenschappen over de laatste 64 deelnemers. Maar hij wil zich verbeteren. Net als de band, ook zij willen zich verbeteren.
Woordvoerder of praotjesmaker van de groep is Henri de Groote. "We hebben het de afgelopen jaren allemaal op ons af laten komen. Als er optredens waren, prima. Maar we gingen nergens achteraan. Nadat we in 1996 onze cd hadden uitgebracht dachten we dat alles wel vanzelf zou gaan." Helaas bleek dit niet helemaal waar. Toen de band in 1997 tweede werd in de strijd om de Drentse popprijs werd er helemaal gedacht dat de doorbraak er al was. De cd liep en loopt nog steeds redelijk en de tweede persing komt eraan. Het aantal optredens bleef achter en is volgens de heren toch te weinig. Jaarlijks gaan we met z'n allen een week met een boot in Denemarken vissen. Al zullen we alleen nog optreden om dat te bekostigen, we gaan door", lacht De Groote.

Voorwaarts
In het verleden stond de groep al in het voorprogramma van bekende formaties als Normaal, Rowen Heze, Skik en BZB, de Band Zonder Banaan. Dit jaar moet er een stap voorwaarts worden gemaakt. Een nieuw management een nieuwe CD en een tournee staan er op het wensenlijstje. De muziek is eigen, zoals De Groote zegt: "Dat wat wij spelen is warme boerenstamppot met een snufje metal en een vleugje rock en roll." De betekenis wordt pas duidelijk als de heren de registers opentrekken. Hardrock is het niet helemaal, daarvoor zijn er te veel invloeden uit de jaren zeventig. Het is een onbestemde mengeling, een eigen geluid in het Drents. Het Drents ligt de heren na aan het hart. Zanger Dennis brengt het met gevoel onder woorden. "Wij zijn zo, je praat zo, je denkt zo en je doet zo." De Groote geeft nog wel een aanvulling. "De stem van Dennis past het best bij het Drents. Wij zijn geen topmuzikanten en ik denk dat Dennis Freddy Mercury toch niet van de vloer kan zingen. Wij kunnen meer ons gevoel in de Drentse teksten leggen."
De Groote is verantwoordelijk voor de meeste teksten en muziek. Ook hij is voor het Drents. "lk kan wel in het Engels schrijven, maar dat is niks. Ik schrijf meer Indianenengels. Het Drents is voor mij veel gemakkelijker. We hebben een bepaald woordgebruik. Het is onze eigen taal en daarmee houden we de mensen een spiegel voor. Het lijkt misschien niet altijd zo, maar onze teksten hebben inhoud en een boodschap." Mocht het publiek denken dat een nummer als Pilsner over bier gaat heeft het mis. Het gaat over de gevolgen van overmatig alcoholgebruik. De Drentse horecabedrijven zouden dit moeten draaien aan het einde van een avond. Mogelijk dat het er meer mensen van weerhoudt om met drank op achter het stuur te stappen. Ook het Emmer overheidsapparaat wordt in De Diknekken stevig op de hak genomen.
De bandleden van Bikkel voelen zich echte promotors van Drenthe en het Drents. Bassist Richard Bazuin vindt dat ook de aanhang van de band daar een rol in speelt. "Dat ding is prachtig beschilderd en met alles wat Drents is. Bij een optreden rijden we ook altijd door het dorp om hem te laten zien." Tijdens het optreden speelt de groep tegen een opmerkelijke achtergrond. Een meters brede Drentse vlag. Overigens moet dat voor de komende optredens anders, want helaas is het dundoek bij de laatste uitvoering gestolen.

Blauw oog
Nog een anekdote over zanger Dennis. Tijdens een optreden raakte hij in zijn enthousiasme met zijn hoofd de gitaar van een bandlid. Gevolg: een gespleten wenkbrauw. Tijdens datzelfde optreden werd de groep beschermd tegen te opdringerige fans door een twee meter hoog hekwerk. Toch was dit niet bestand tegen de opdringende meute. Een hek viel tegen de microfoonstandaard van de zanger. De microfoon belande tegen het zere oog. Eindresultaat: een gespleten wenkbrauw en een blauw oog.
De voorgenomen tournee moet de groep langs de hele grensstreek voeren. Van Groningen tot en met Twente en de Achterhoek. Met name vanuit Twente en de Achterhoek bestaat er al veel interesse. Dat is ook het gebied waar Bikkel graag speelt. Dennis: "Wij bespelen het publiek. In dat gebied hebben we de zaak altijd meteen aan de gang. Dat is hier in de zuidoosthoek veel moeilijker. Ik heb al meegemaakt dat ze bij de laatste twee nummers enthousiast werden. Dan zat er waarschijnlijk eindelijk voldoende drank in."
Een nieuwe cd moet ook het daglicht gaan zien. Er liggen al voldoende nummers op de plank. Als bonus worden er ook nog een aantal live-nummers toegevoegd. Deze zijn gemaakt tijdens de eerste jubileumviering afgelopen maand. Dit jubileum willen de mannen ook opnieuw vieren. In een grote feesttent midden in Barger-Oosterveld. Het dorp moet op de grondvesten trillen. De Groote spreekt daarbij wel de wens uit dat drummer Jacob Vos dan niet tijdens een nummer plotseling naar het privaat moet. Zijn gitaarsolo's worden dan toch wel heel erg lang.

terug naar Bikkel

Deze pagina is bijgewerkt op