De Meppeler Courant op het web

Veelbelovende aftrap Europees muziekfestival

Drenthe moet op de culturele kaart

Door Bert Middelbos

DWINGELOO - Op een zonnige Brink in Dwingeloo was gisteravond de veelbelovende aftrap van een nieuw cultureel festival in Zuidwest-Drenthe. Als het aan burgemeester Anne Meijer en gedeputeerde Ali Edelenbosch ligt, wordt Drenthe nu eens echt op de culturele kaart gezet worden. Voor de gelegenheid waren lange tafels neergezet met daarop wijn en stokbrood met kruidenboter. Het geheel had, mede dankzij het zonnetje, een duidelijk Franse sfeer, wat zeer aansloot bij het voornaamste thema van het festival, namelijk Europese muziek.

Het festival wordt voor de eerste keer georganiseerd. Dit gebeurt onder verantwoording van Kunst & Cultuur Drenthe. Het is de bedoeling om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. De ingredienten voor welslagen lijken zeer aanwezig. In vijf dorpen zet een aantal horecagelegenheden hun deuren open om muziekgezelschappen uit alle uithoeken van Europa op te laten treden. De opening was in Dwingeloo en vanaf vandaag tot en met zondagmiddag sluiten zich Ruinen, Diever, Spier en Lhee zich bij de festivalplaatsen aan.
In zijn openingswoord haalde burgemeester Anne Meijer van de gemeente Westerveld een aantal in het oog springende activiteiten als de kunst-fietsroute en Het Glazen Huis aan.
Samen met het Europees muziekfestival Sterren in Drenthe moet het deze provincie op de culturele kaart gaan zetten. Ook Ali Edelenbos, gedeputeerde van plattelandsontwikkeling, is blij met het initiatief. Zij ziet de dorpen op het platteland als ideale decors voor culturele activiteiten.

Aardbeiendessert
Het festival moet zichzelf opbouwen. Nu is het nog afhankelijk van fondsen en sponsoren die op hun beurt op de Brink de gelegenheid kregen om hun bedrijf te profileren. Voor wat hoort wat. De sfeervolle opening werd muzikaal kracht bijgezet door I'Occidentale de Fanfare, een groot Frans muziekgezelschap. Na afloop van het officiële intro werden de gasten aan de lange tafels nog getrakteerd op een aardbeiendessert, rijkelijk overgoten met sterke drank. Enthousiast geworden door de wijn en het dessert konden de aanwezigen zich verspreiden naar een drietal locaties waar uiteenlopende acts hun repertoire ten gehore brachten.
In café restaurant Onder de Eiken was plaatsgemaakt voor twee solistes en een duo. Anja Kopmels is een zangeres uit Zeeland die, zichzelf begeleidend op gitaar, in dialect simpele Zeeuwse liedjes zingt. Ierse muziek kwam uit de handen en de kelen van Nollaig Casey en Arty McGlynn. Het boeide met name door hun beider virtuositeit op respectievelijk gitaar en viool en het vlekkeloze samenspel.
In het restaurantgedeelte van café-restaurant Vogelsangh vertolkte de Duitser Helmut Debus zijn levensliedjes en tegelijkertijd speelde in de achterzaal het Franse Ténarèze op zeer uiteenlopende en geïmproviseerde instrumenten haar Franse folk. Later klonken er in het restaurant Finse geluiden door de groep Tsunat.
Hotel de Brink had haar zaal ingeruimd voor een a capella groep uit de Franse Alpen.
De groep bestaat uit zes personen, noemt zichzelf Corou de Berra en vindt in de samenzang indrukwekkend mooie harrnonieën. Even later betrad het 16-koppige gezelschap van de opening op de Brink het podium. De muzikanten I' Occidentale de Fanfare zijn stuk voor stuk zeer bedreven op hun instrument, maar wat het optreden zeer bijzonder maakt is de plezierige uitstraling van de groep. De pret van het muziekmaken druipt eraf en het is dan ook snel een swingend feest in de zaal.
Het zal vanavond in Ruinen en morgen opnieuw in Dwingeloo ongetwijfeld opnieuw gezellig worden bij deze club.
'Sterren in Drenthe' beleefde met de openingsavond qua bezoekersaantallen een bescheiden avond. De massa kijkt nog even de 'kat uit de boom'. De vrijdag, zaterdag en zondag brengen ongetwijfeld meer bezoekers naar de dorpen. De afwisseling in het programma biedt voor iedereen iets interessants.

Een puntje van kritiek is er op de sfeerloze en afstandelijke zalen waarin opgetreden wordt. Als je 'Europese cultuur' naar Drenthe haalt, zou je dat op zijn minst kunnen laten plaatsvinden in gelegenheden die passen bij de Drentse cultuur.
Alle acts waren beter op haar plaats geweest in een omgebouwde schuur met planken en stro als zitplaatsen. Desondanks is de aftrap gegeven voor een veelbelovend initiatief. Het heeft alle ingrediënten in zich om te groeien naar een jaarlijks terugkerend begrip.

terug naar Sterren in Drenthe

Deze pagina is bijgewerkt op