GROOT
RIJSWIJK

Dé Weekkrant op internet

Nieuw boekie

DEN HAAG - Dikkâh en tóch plattâh! Vanaf dinsdag 11 november ligt het nieuwe Groen-Geile Boekie in de boekwinkels. Tien jaar geleden zag ‘Ut Groen-Geile Boekie’ het levenslicht en veroorzaakte meteen een hype. Alle reden voor een herziene jubileumuitgave van deze Haagse taalbèbel, vinden de Haagse auteurs Sjaak Bral, Marnix Rueb en RJ. Rueb.
"Het Groen-Geile Boekie was wel aan vernieuwing toe. Er zijn in tien jaar een heleboel nieuwe Haagse woorden bijgekomen", vertelt Marnix Rueb, de geestelijk vader van Haagse Harry. "En er is heel veel gebeurd in de stad. Met spijt in het hart hebben we afscheid genomen van alle tramtunnelgrappen." Naast een flinke woâhdelès, scheldwèzâh heeft de Haagse taalbèbel ook een inburgeringscursus. Rueb: "Er komen zo veel nieuwe mensen naar Den Haag en die moeten natuurlijk wel weten hoe ze zich hier moeten gedragen. Je kunt maar beter voorbereid zijn op de directe aard van de Hagenezen!"
In het Groen-Geile Boekie hebben de tekeningen van Marnix Rueb een prominentere plek. "Er staan veel nieuwe tekeningen in, in full colour. Maar een van mijn favorieten blijft een oude: een peuter die zijn eerste woordje zegt: ka..ka..ka… kankâh. Da's zó Haags." Dikkâh en tóch plattâh, is het motto. Letterlijk en figuurlijk. "We waarschuwen de lezers voor grof taalgebruik. Maar dat is natuurlijk ook het handelsmerk." De auteurs maken een kleine tour door het land. " Het Haags is per slot van rekening het besmettelijkste dialect van Nederland."


terug naar Haagse Harrie

Deze pagina is bijgewerkt op