Haags Nieuwsblad op het web

Betty Ray Experience en De Gier & Lijsters in halve finale

Haagse Hout laat van zich horen in Haags Songfestival

door Pum Cooke

DEN HAAG - Afgelopen zaterdag 18 oktober vond in het Museon de tweede voorronde plaats van het Haags Songfestival. Hier werden de halve finalisten voor de stadsdelen Haagse Hout en Scheveningen geselecteerd, met vijf vooraf geselecteerde kandidaten per stadsdeel. Zij moesten met elkaar de strijd aanbinden voor een plaats in de halve finale, die op 13 november wordt gehouden in BowlingWorld Zuiderpark. De finale zal plaats vinden op 28 november in het Nederlands Congres Centrum.
Er heerste een gezellige drukte in de hal van het Museon, voordat de zaaldeur openging. En hoewel de plaatskaarten gratis waren, was er geen sprake van gedrang. Toch waren de 400 stoelen binnen mum van tijd ingenomen; de presentator verbaasde zich er over dat er toch zo'n 50 mensen meer naar binnen geschoven waren, dan er plaatsen waren. Met een waarschuwing dat er absoluut niet gerookt mocht worden, werden de overtollige gasten gedoogd.

Moeilijk
Tegen een decor van gele en groene banen, waarop levensgroot het portret van Haagse Harry prijkte, begon de presentator, in kanariegeel pak en groene sjaal de deelnemers aan te kondigen. De sfeer zat er al snel in, toen Mopion, een swingende multiculturele band, hun liedje 'Pop. city No.1' ten gehore bracht. Zo waren er meerdere nummers die zeker prijzenswaardig waren. De jury had het er dan ook erg moeilijk mee. Terwijl ze zich in de pauze terugtrokken om zich te beraden, werd het Haags publiek getrakteerd op een onvervalst variété optreden van Winfried en Angélique.

Toppunt van genot
Na de pauze werd juryvoorzitster Janneke Nijhuis, de 19-jarige bassiste van de band Bad Candy, op het toneel geroepen om de winnaars bekend te maken. Scheveningen mag met Vinex ('The Hague') en Hilly Ong Alok ('Herfst in Den Haag') door naar de halve finale. Namens stadsdeel Haagse Hout bleven er, van de vijf groepen eveneens twee over, te weten: The Betty Ray Experience met 'Haags Bloed' en De Gier & de Lijsters met 'Een ijsje in de Torenstraat'. The Betty Ray Experience (twee vrouwen met één man als begeleider) swingt lekker, is muzikaal prima in orde en werd enthousiast gepresenteerd. Maar de gebroeders De Gier met hun lijsters op de achtergrond zijn een ode aan Den Haag ten voeten uit. Hun nummer 'Een ijsje in de Torenstraat' is misschien wat kort, maar in de roos geschoten. Na verschillende Haagse geneugten bezongen te hebben bleek een ijsje in de Torenstraat het toppunt van genot. Desgevraagd lichtte één van de gebroeders de Gier toe: "De mystiek van het liedje zit hem nou juist in het feit dat iedereen weet waar je dat ijsje haalt, zonder de naam van de tent te noemen. Het is een trefpunt voor Hagenaars en Hagenezen". Zo roemde hij ook de Haagse Markt, waar we elkaar allemaal regelmatig tegenkomen; er is plek voor iedereen. Het zal nog spannend worden tijdens de halve finale op 13 november!

terug naar Haags Songfestival

Deze pagina is bijgewerkt op