29 december 1998
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Surrender neemt afscheid van naam

door Ernst Jan Rozendaal

'S-HEERENHOEK -De Zeeuwse popgroep Surrender geeft morgen (woensdag) in Biggekerke haar laatste optreden. Toch houdt de groep er niet mee op. Onder een nieuwe naam wordt landelijk in het gat gesprongen dat is ontstaan nadat Normaal een stapje terug heeft gedaan. De nieuwe groepsnaam wordt woensdag onthuld maar is hier en daar al uitgelekt, zegt gitarist Kees Wondergem geheimzinnig. Doelt hij op de internetsite onder het adres http://www.n8werk.com? Wondergem: "Ik ontken alles."

In Zeeland heeft Surrender bijna twintig jaar aan de weg getimmerd met stevige bluesrock la ZZ-Top. In Zuid-Bevelands dialect is op cd's als Oans bin de Zeeuwen, De stikken d'r of en Bie heweld het Zeeuwse boerenleven bezongen, met veel verwijzingen naar drank, stappen en pronte boerenmeiden. Uiteindelijk paste de Engelse naam Surrender niet meer bij de teksten in dialect. De nieuwe bandnaam kan zowel in het Nederlands op z'n Bevelands worden uitgesproken.
Met Surrender gaat het in Zeeland beter dan ooit, dus van stoppen is geen sprake. Bassist/zanger Johan van der Swaluw spreekt daarom van een 'doorstart'. Wondergem: "We gaan het een jaartje buiten de provincie proberen.
Ik zal niet zeggen dat we die Zeeuwse koppen beu zijn, maar we hebben hier wel alle podia en festivals gehad. We willen onze grenzen verleggen."

Normaal
Als Skik, Rowwen Hze en Normaal het kunnen, waarom zou Surrender (verder bestaande uit drummer Fons van Swaal, toetsenspeler Bart Hoogesteger en vaste gast Richard Eversdijk op mondharmonica) het dan niet eens proberen? Met de laatstgenoemde band worden goede contacten onderhouden. Normaal heeft volgend seizoen het aantal optreden drastisch ingeperkt, van 130 naar 30. "Dat betekent dat er honderd plekken zijn waar duizend man in de aanslag staan om te drinken en te feesten", verklaart Wondergem. "Van en Normaal hebben we een lijst gekregen van de plekken die zij overslaan. Een aantal daarvan hebben we benaderd met de aanbieding dat we met een eigen installatie komen, een voorprogramma en als het nodig is een tent. We hoefden er nauwelijks over te praten of ze het wel of niet zouden doen. Wij zijn ook degenen die risico lopen, zij niet."
Tot nu toe staan zo'n 25 optredens vast. Ze vallen in het weekeinde, omdat de muzikanten het optreden moeten zien te combineren met hun werk. Om de nieuwe groep te lanceren wordt op 16 januari in De Stenge in Heinkenszand 'live zonder stekker' een cd opgenomen, waaraan een aantal gastmuzikanten zal meewerken. Van der Swaluw: "Het is anderhalf jaargeleden dat we onze laatste cd presenteerden. De muziek heeft intussen wat meer folk-invloeden gekregen, met een accordeonnetje en een trompetje erbij. Als we dan een nieuwe naam hebben laten we dan maar meteen een nieuw product presenteren. En het was al jaren mijn wens om eens een live-cd op te nemen.

Doorbraak
Een landelijke doorbraak zou mooi zijn, mijmeren de bandleden, maar ze blijven reel. Wondergem: "Het is gevaarlijk om dat uit te spreken. Als we zeggen dat dat ons doel is en het lukt niet, dan krijgen we achter elkaar te horen: 'Het is lekker niet gelukt, h'. Als we het niet zeggen, worden we er ook niet op afgerekend. We hoeven ook niet zo nodig op Radio 3 of zo. Wat we wel willen is het publiek opzoeken dat er is. Het Normaalpubliek is ook ons publiek. Of eigenlijk moet ik het andersom zeggen. Ons publiek is ook het publiek van en Normaal."

Laatste optreden Surrender met voorprogramma van El Dorado,
woe 30 dec in de Kaasboer in Biggekerke. Aanvang: 20.30 uur.
terug naar Surrender

Deze pagina is bijgewerkt op