4 november 1997
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Ouwerwessen op cd
Westkappels Kwartet

door Nicole Kluijtmans

WESTKAPELLE - Na afloop van bijna elk optreden van het Westkappels Kwartet waren er wel bezoekers die vroegen om het liedjesboek van Piet van Rooijen. Dan moest het kwartet de mensen teleurstellen. Vrijwel alle exemplaren van het boek dat Van Rooijen, al weer vijftien jaar geleden uitbracht waren destijds in een mum van tijd uitverkocht. De muzikant was wel al weer bezig met een herziene versie van zijn eerste boek. Zaterdag is het zover. Dan wordt het boek en de allereerste cd van het Westkappels Kwartet gepresenteerd.

Het eerste liedjesboek was het resultaat van jaren speuren naar de originele teksten van bekende en minder bekende ouwerwessen, zoals de Westkappelaren de levensliederen en smartlappen noemen. Van Rooijen, die samen met zijn naamgenoot Piet van Rooijen en de twee accordeonistes Jozien Slabber en Corry Janse het kwartet vormt, zocht de teksten op in schoolschriften van oude dorpsgenoten. Een belangrijk bron was ook zijn oud-oom bij wie hij regelmatig op bezoek ging met cassetterecorder, zodat ook de melodieŽn van bijna vergeten liedjes bewaard bleven.

Verbetering
In het nieuwe boek zijn, naast teksten uit het eerste boek, enkele nieuwe en onbekende liedjes opgenomen. Sommige teksten zijn aangepast, bijvoorbeeld omdat er regels of coupletten ontbraken.
Ook de meeste teksten van de 'ouwerwessen' van de nieuwe cd zijn in het boek te vinden. Op de cd staan niet alleen nummers die vrijwel alle Westkappelaars kunnen meezingen, ook nummers die zelfs de accordeonistes nog niet kenden. Hoewel de nummers vrolijk gezongen worden, zitten er echte smartlappen bij zoals 'Ziet gij die rode gloed'. Het is een treurig lied over een 18-jarige jongen die in de eerste Wereldoorlog sneuvelde. Hij werd door zijn vader dood aangetroffen in een droge sloot. "Het is zo droevig dat ik water in mijn ogen krijg als we het spelen", licht Slabber toe. Van het lied 'Van fiolie, van fiola' zijn de laatste vier coupletten weggelaten. "Die waren veel te pikant. Piet zijn vader mocht ze zelfs niet in huis zingen als de kinderen erbij waren. Daarom hebben wij het gelaten maar bij twaalf coupletten. De laatste is ook al zeer gewaagd: En het riet was lang en de meid was kort. Toen heeft hij haar rokjes opgeschort. Van fiolie, van fiola", zingt ze.

Verrassing
De cd en het boek worden zaterdagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur gepresenteerd in Westkapelle Herrijst. Waarschijnlijk wordt de bijeenkomst bezocht door jong en oud, want het zingen is in Westkapelle niet aan leeftijd gebonden. Alle nummers worden samen gezongen, behalve de drie eigen nummers 'Ons versje', 'De Jeep' en 'Willemen Merientje' in Westkappels dialect. Slabber: "Die teksten moeten nog even een verrassing blijven. Daar moeten de mensen eerst maar eens naar luisteren."

terug naar Het Westkappels Kwartet

Deze pagina is bijgewerkt op