magazine
van folk tot
wereldmuziek

NEWfolkSOUNDS op het web

Broeder Dieleman
Oh mijn ziel
(Snowstar Records)
Bij zijn eerste cd Alles is ijdelheid (2012) vond Broeder Dieleman de inspiratie in zijn omgeving, zijn godsdienstige opvoeding, het Axels dialect en de natuur. Op zijn zesde cd is dat niet anders. Zijn religieuze komaf lijkt zelfs nog sterker aanwezig en klinkt door in de tien tracks van de nieuwe schijf. In de Amerikaan Baby Dee – die al jaren in Zeeland woont en meewerkte aan de totstandkoming – heeft hij een gelijkgestemde participant gevonden.
De muziek klinkt soms losjes, af en toe zelfs als improvisaties, maar is vooral gebaseerd op arrangementen. Dat uit zich onder meer in het fraaie duet Ochtendvier, samen met Baby Dee, die het nummer (Morning fire) ook schreef. Muziekmaat Peter Slager vertaalde het in het Zeeuws.
De broeder bewandelt, soms spreekzingend, soms met geluidsopnamen, samen met zijn muzikale metgezellen in ieder nummer steeds een iets andere weg, maar de vertrekpunten blijven ongewijzigd. Dat blijkt in het afsluitende, ruim negen minuten durende titelnummer dat is gebaseerd op psalm 42 (’'t Hijgend hert, der jacht ontkomen…). Ook in andere tracks zijn de religieuze klanken nooit ver weg. Maar vooral de uitvoering maakt dat deze schijf toch steeds blijft boeien.

Joop van den Bremen
terug naar Broeder Dieleman
Deze pagina is bijgewerkt op