magazine
van folk tot
wereldmuziek

NEWfolkSOUNDS op het web

Capelle, Dieleman en Grapperhaus
Dit is de bedoeling
(Snowstar/Unday Records 19-116, UNDAY 094 CD)
Wannes Capelle en Tonnie Dieleman hebben elkaar gevonden. Niet verwonderlijk, want zo te horen zijn er meer overeenkomsten tussen de twee dan verschillen. De West-Vlaamse voorman van Het Zesde Metaal en de broeder uit Middelburg met zijn Zeeuws-Vlaamse tongval werkten hun ideeŽn praktisch uit. Cellist Frans Grapperhaus maakt het trio compleet. Hij werkte eerder al met Capelle samen.
Hoewel er duidelijke dialectverschillen bestaan tussen de twee zangers, sluiten ze wonderwel goed bij elkaar aan. Vaak zijn ze afwisselend aan het woord. Maar ook duidelijk zijn ze te volgen in het synchroon gezongen Vaders. Het lied klinkt in de tweestemmige uitvoering heerlijk en is duidelijk de uitblinker op de schijf. Behalve vier liederen bevat die ook twee muzikaal ondersteunde vertellingen. Maar ook in de liedjes willen de zangers duidelijk een verhaal kwijt.
Het lijkt of Capelle Dieleman (na zijn cd met mysterieuze klanken) weer terug op het liedjespad heeft getrokken. Dat is helemaal niet erg. Nu voegt Grapperhaus als een muzikale schaduw, strijkend en fluitend, diepte en levendigheid toe. De symbiose van het drietal smaakt duidelijk naar meer. Want die cd van nog geen vierentwintig minuten is natuurlijk veel te kort.

Joop van den Bremen
terug naar Broeder Dieleman

Deze pagina is bijgewerkt op