28 februari 2012
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Ries de Vuyst reist naar de bron van zijn muziek

door René de Dreu

De 56-jarige Zeeuws-Vlaamse muzikant Ries de Vuyst gaat op avontuur. Een reisje van een kleine twee weken naar Texas en Louisiana en ook nog eens om daar muziek te maken. De affiches en posters hangen er al: acht optredens en twee radioshows. Een droom die uitkomt voor iemand die al veertig jaar put uit de muzikale bronnen die daar als niet aflatende stroom opwellen.
„Ik krijg eindelijk de film te zien bij de soundtrack die ik al jarenlang speel. De naamborden van steden en stadjes en van de clubs en kroegen die ik van buiten ken, zullen dan heel gewoon op de juiste plek staan. En ik ga daar ook nog eens nuttige dingen doen." Daarmee verwijst De Vuyst naar de muzikale taak als gitarist in de Lazybones, de begeleidingsband van singer-songwriter Wendy Colonna uit Austin Texas. Van haar kwam de uitnodiging.
Morgen op Zaventem begint de reis. De aanleiding ligt in een niet zo ver verleden. Vorig jaar verscheen - na veertig jaar - een eerste volledig Ries de Vuyst-album: Killing The Blues. Die cd kreeg Wendy Colonna in Gent in handen. Alhoewel de teksten in het West-Zeeuws-Vlaams zijn sprak de muziek, de sfeer en zeggings¬kracht, haar aan.
Vooral de cover If I Needed You van de legendarische Townes Van Zandt oogstte haar lof. In de hertaling van De Vuyst werd dat Akjoe Nwodig Aa. „Blijkbaar bleef de intentie van het lied overeind ook in de tekst en dan doet de taal er niet zoveel toe. Townes Van Zandt is net als voor mij ook voor Wendy een grote inspiratiebron. Blues, country, bluegrass en folk komen bij hem zo mooi samen." Erkenning dus van een, zeker in Texas, gewaardeerd singer-songwriter. „In Austin is er zelfs een Wendy Colonna Day om haar ambassadeurschap van de stad te vieren in een stad met waarschijnlijk 20.000 singer-songwriters toch een hele kunst om er uit te springen.”
De Vuyst gaf de cd bij een show van Colonna en enkele Vlaamse muzikanten in Gent. Hij kent daar de clubs en kroegen waar luistermuziek het ritme bepaalt. Het is de stad waar hij dus nooit zonder gitaar en mondharmonica heen gaat. Ook die avond niet. De Vuyst schraapte moed bij elkaar en stapte op haar af. In een handomdraai was hij onderdeel van de begeleidingsband The Lazybones. „Af en toe moet je wat bluffen. Vooral op het podium lukt me dat. 't Zal ook in Amerika nodig zijn als ik daar een eigen set speel in het dialect. Nu zijn ze in Texas wel dialecten gewend, dus daar bluf ik me ook wel weer uit.”
Nog diezelfde toer nam Wendy Colonna met die muzikanten in rap tempo en semi-akoestisch de cd Barefoot in Belgium op, inmiddels ook in de VS uitgebracht. Via Facebook hielden De Vuyst en de muzikanten contact met Colonna. Die bleef enthousiast en zag kansen om het kunststukje in Amerika te herhalen. Voor hem bouwde ze ruimte in om zijn eigen repertoire te laten horen.
Dat eigen repertoire komt dus samen op die eerste cd van De Vuyst Daar ligt een lange weg als muzikant aan ten grondslag. Hij ging als tiener overstag voor blues en folk sinds hij voor het eerst Leadbelly op de radio hoorde, maar dacht nooit aan een carrière als muzikant. Aanvankelijk koos hij voor een studie sociologie. „Ik had het idee iets maatschappelijks te doen, iets dat relevant en nuttig was. Amsterdam, waar ik ging studeren, bleek echter een maatje te groot. Eenzaamheid en veel heimwee brachten me snel terug naar Zeeuws-Vlaanderen. Hier ontdekte ik dat de muziek de reden is waarom ik leef. Ik heb een verhaal te vertellen en dat kan met muziek. Nu zelfs in dat deel van de VS bij de bron van die muziek.” Met die muziek heeft Ries de Vuyst naam gemaakt. Eerst als mede-organisator van folk- en blues¬concerten in de grensstreek, later als muzikant met andere namen uit de Zeeuwse en Vlaamse muziekwereld, onder wie Thijs de Melker, Gert de Meijer, Theo de Koning, Gait Klein Kromhof en Sjef Hermans. Eigen liedjes in het dialect, hertalingen en covers met een karakteristieke fingerpicking gitaarstijl die hij zichzelf ‘onderweg’ aanleert.
Tegenwoordig is Gent een tweede thuishaven. Zijn dochter woont er en hij vond er een grote groep muzikale vrienden, onder andere bij De Propere Fanfare. „Samen muziek maken staat daar bovenaan.” De Vuyst is niet echt de man van het plannen maken. „Het gaat zoals het gaat. Er komt nog wel een vervolg met Wendy Colonna in België en Nederland dit voorjaar. Maar eerst maar zorgen dat ik op tijd in Zaventem ben. En dan naar Austin, Fort Worth, San Antonio, Lafayette en daar ook een beetje de ambassadeur van Zeeuws-Vlaanderen zijn.”

terug naar Ries de Vuyst

Deze pagina is bijgewerkt op