16 november 2011
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Lourdes inspiratie
voor Piet Brakman

door Renť Hoonhorst

BRESKENS - Overal goed, maar nergens beter, is de titel van het nieuwe programma van Piet Brakman. De Breskense bard bedoelt er natuurlijk mee dat het nergens beter is dan in het vissersdorp en West-Zeeuws-Vlaanderen. Maar het gaat ook op voor andere plaatsen in de wereld: Lourdes bijvoorbeeld.
Want Brakman belandde door een toevallige ontmoeting in 's werelds beroemdste bedevaartplaats. Vol scepsis over de `commerciŽle kermis', die hij er ongetwijfeld zou aantreffen. Maar de Bressiaander moest zijn mening bijstellen. Het Terneuzense echtpaar Van Tiel werkt net als veel andere vrijwilligers keihard om een aantal bedevaartorganisaties te runnen.
Een vrijwilliger die volgens Piet in zo'n lichamelijke conditie was, dat hij zelf moest worden geholpen, duwde rolstoelers heel de stad door. „Ik kreeg bewondering voor zijn positieve levenshouding. Hij leerde me dat je niet moet kijken naar wat je allemaal niet kan of hebt. Als je denkt aan mensen die het minder hebben, ben je veel blijer en tevredener." De commerciŽle rimram viel de zanger en conferencier ook erg mee. Bij wijze van voorbeeld: „Een flesje bronwater met de afbeelding van Bernadette kost veertig eurocent. Dan hoef je niet direct te verwachten dat je van alle kwalen wordt verlost, maar het is toch weer heel wat anders dan vijf euro betalen voor een paar miniatuurklompjes in Volendam."
Zijn vaste publiek hoeft niet bang te zijn dat Brakman alleen serieuze wereldonderwerpen aansnijdt en de lol heeft laten varen. Hij blijft in liedjes en conferences ook dichter bij huis en haalt echt nog wel wat Zeeuws-Vlamingen en Zeeuwen van de overkant over de hekel. Zo spit hij nog eens door de nevenfuncties van commissaris van de koningin Karla Peijs. „Maar ik ben wat milder dan vorig jaar. Vorig jaar zocht ik de grenzen nog wat meer op, maar ik wil niet in herhaling vallen. Bovendien ben ik er de man niet naar om mensen te beschadigen."
Brakman testte Overal goed, maar nergens beter al in vele, besloten try-outs. Komende zaterdag staat hij er mee op zijn thuispodium: het Ledeltheater in Oostburg. De show begint om 20.15 uur.

terug naar Piet Brakman

Deze pagina is bijgewerkt op