25 januari 2011
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

CABARETIÈRE Katinka Polderman `tuigt af en
krijgt Kunst & Cultuurprijs Lionsclub Vlissingen uitgereikt

Wat moet je met natuur op je zestiende?

Ach ja, wat moet je ook op je zestiende met natuur?", zegt de inmidels 29-jarige cabaretière. Zij werd geboren in 's-Heer Abtskerke. Haar ouders wonen daar nog steeds temidden van het akkerlandschap. „Ik vind het heerlijk om hier af en toe te zijn", zegt Katinka Polderman. Morgenavond staat zij in het Arsenaaltheater in Vlissingen met haar nieuwe programma Polderman tuigt af. Na afloop krijgt zij de Kunst & Cultuurprijs van de Lionsclub Vlissingen aangeboden.
Zelf woont Polderman in Den Bosch, de stad waar ze haar opleiding aan de Koningstheaterakademie volgde. Totdat haar leven een totaal andere wending nam met het winnen van het Leids Cabaretfestival in 2005. „Ik was ineens echt cabaretière. Gelukkig is de Koningstheaterakademie zo ingesteld dat je in zo'n geval dan ook voor je examen bent geslaagd. De academie leidt tenslotte op voor het vak."
Zij heeft nu drie avondvullende soloprogramma's op haar naam staan. Zeeland mocht tijdens de try-outreeks al even proeven aan Polderman tuigt af. „Veertig try-outs is wel veel, maar het is een luxe die ik me gelukkig kan permitteren. Ik heb ze ook nodig, Mijn voorstelling ontstaat vooral aan de schrijftafel. Ik ben geen stand-up comedian die 's middags een grap bedenkt en 's avonds uitprobeert."
„Mijn programma begint met een stapeltje liedjes en wat gebazel tussendoor. Daar treed ik dan echt alleen in kleine zaaltjes mee op. Het thema komt na verloop van tijd steeds meer naar boven en dan krijg ik het voor mezelf ook helder. Dan ren ik na afloop echt naar mijn opschrijfboekje om te noteren wat wel werkt en wat niet. Ook mijn regisseur Eva Bauknecht komt dan met regelmaat kijken." Het thema in Polderman tuigt af is `rampen' of eigenlijk 'de maakbare veiligheid'. Een meisje alleen met een gitaar op het podium. Alleen, want haar trouwe maatje daar, de hond Busje, is vorig jaar overleden. „Nou, ja ik heb nu 25 konijnen bij me. Pluchen konijnen hoor, anders zouden het er aan het einde van de tournee misschien wel 300 zijn."
Dat 'laconieke' en 'terloopse' hangt aan haar kont, zoals ze zelf constateert. Kenmerkend is ook het shockeffect dat ze graag teweegbrengt. Een lief liedje dat plots een grove wending krijgt. Inspiratie haalt ze uit haar eigen leven. „Dat is tenslotte ook de basis voor cabaret. het klinkt misschien arrogant, maar ik omschrijf het wel eens als 'Ik verdien mijn brood met mijn persoonlijkheid'. Ik ben ook wel politiek geïnteresseerd, maar dat komt in mijn programma alleen aan de orde als er koppeling is met de tijdgeest." Sinds die overwinning op het Leids Cabaretfestival ging het Katinka voor de wind. Haaks daarop stond vorige week ineens een recensie in De Volkskrant. „Ik ben volkomen van slag geweest. Het was de eerste slechte recensie in mijn carrière. Ik was het niet gewend. Ik stond net voor mijn Belgische première. Natuurlijk kon ik wel voor troost bij mijn vrienden terecht, maar beter was op dat moment de steun van mijn impreseriaat."
„Die recensent is echt wel te ver gegaan hoor. Het lijkt wel of hij mij' persoonlijk wilde kwetsen met een opmerking dat ik eens naar de logopediste moet. Uiteraard ben ik blij dat de recensie in de NRC wel positief was. Die krant gaf mijn voorstelling vrijdag bovendien nog een aanbeveling." Zij voelt zich inmiddels ook weer gesterkt na drie succesvolle optredens in België. Naast solo-programma's staat Polderman af en toe ook graag met anderen op het podium. Samen met haar vriend Bo bijvoorbeeld, een bluesgitarist met wie zij een gelegenheidsband heeft gevormd. „Met die groep treden we in mei op tijdens het Bluesfestival in Kwadendamme. Daar zing ik vertalingen van bluessongs in het Zeeuws. Verder sta ik samen met zangeres Roos Rebergen deze zomer op het Theaterfestival in Den Bosch." Doet Katinka Polderman ook aan carrièreplanning? „Niet echt, maar ik heb wel besloten om er na deze tournee een jaartje tussenuit te gaan om andere dingen te gaan doen. Ik wil bijvoorbeeld tekenfilmstemmetjes gaan inspreken. Ik heb ook al een reclamespotje ingesproken vorige week. Dat ging goed, zonder dat ik naar de logopediste was geweest."

Het optreden van Katinka Polderman morgen in het Arsenaaltheater in Vlissingen is uitverkocht.
terug naar Katinka Polderman

Deze pagina is bijgewerkt op