24 september 2010
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

ZEEUWSE STREEKMUZIEK

Piet Brakman zoekt ook in Oud-Vossemeer wat vaker de grenzen op

‘Ik heb nu wat meer durf gekregen’

door door Ali Pankow

Zot en serieus, die mengeling kenmerkt de programma's van zanger en verteller Piet Brakman uit Breskens. Terwijl het publiek in de Vossenkuil in Oud-Vossemeer zaterdag nog kennis kan maken met zijn jubileumshow, ligt zijn nieuwe programma alweer vrijwel gereed om half november in Oostburg in premiŤre te gaan. Brakman zit 25 jaar in het vak. Ter gelegenheid van dat zilveren jubileum maakte hij de show Dat komt nooit meer terug. „Dat wordt steeds geactualiseerd, want er komen zaken aan de orde die de huidige politiek betreffen. Ook de kabinetsformatie komt aan de orde", vertelt Brakman. Hij wisselt de actualiteit af met onderwerpen die veel mensen uit hun eigen leven herkennen.
Als rode draad loopt er door dit programma een verhaal over een kleinzoon en een opa uit Amerika. De jongen neemt zijn pa mee terug naar de D-day stranden in NormandiŽ, waar de man ooit strijd voerde tegen de bezetter. „Opa weet het tegenwoordig allemaal niet meer zo goed en daarmee raakt de kleinzoon zijn oorlogsheld kwijt en die wil hij graag een beetje terug winnen. Het raakt ook aan mijn eigen leven. Dat verhaal gaat van 1944 tot heden. Voor welke vrijheid heeft opa eigenlijk gevochten? Hoeveel vrijheid is er tegenwoordig nog? "
Brakman dicht zichzelf in dit verhaal de rol van gids toe. Hij vertoeft met regelmaat in NormandiŽ in een opgeknapte boerderij van een goede kennis. „Het toeval wil dat ik zondag na mijn optreden in Oud-Vossemeer al weer daar naar toe op weg zal zijn", zegt de Zeeuwse zanger/entertainer. Waar staat Brakman zelf, nu hij de mijlpaal van 65 jaar heeft bereikt? „ Ik heb meer durf gekregen. Ik hoef niet per se meer de kool en de geit te sparen. Niet dat ik nu mensen tegen hun schenen wil trappen, maar ik kom wel meer voor mijn eigen mening uit. In mijn programma's zoek ik nu bewust wat meer de grenzen op."
Hij maakt zijn show zelf, zonder regisseur die hem de weg wijst. „ Ik heb wel wat mensen om me heen die advies geven. En vooral mijn vrouw Ineke is nauw betrokken bij mijn optredens en is heel concreet over wat zij ervan vindt. Dan heb ik echt geen regisseur meer nodig hoor. Verder is natuurlijk het publiek altijd de beste recensent."
Zowel in zijn liedjes als in zijn verbindende teksten komen vaak Zeeuwse zaken aan de orde, zoals ontpoldering en uitbreiding van recreatie. Volgens Brakman zijn die in heel de provincie herkenbaar en maakt het niet uit dat hij zijn inspiratie daarvoor in Zeeuws-Vlaanderen opdeed. Overigens leveren ook de actualiteitenrubrieken op televisie, die hij nauwgezet volgt, hem vaak bruikbaar materiaal op.
Hij gunt zichzelf met optredens tegenwoordig een ruim zomerreces, maar met het maken van nieuwe programma's houdt hij de vaart erin. De titel van zijn nieuwe show wordt De wereld van gisteren is de krant van vandaag (13 november, premiŤre, Ledeltheater, Oostburg). Maar eerst brengt hij dus nog Dat komt nooit meer terug.

Zaterdag 25 september, De Vossenkuil, Oud-Vossemeer, 20.15 uur.
terug naar Piet Brakman

Deze pagina is bijgewerkt op