6 augustus 2010
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

V degeen die a 't wil wete

Dialect mag dan in de wereld van de popmuziek een beetje in de mode zijn, voor de oudere garde die iets heeft met dialect is het verschijnen van een cd met dialectmuziek, of beter gezegd streektaalzang, nog een opmerkelijke gebeurtenis.
De groep Dnder gooide hoge ogen op het festival Zing Zeeuws en vorig jaar bracht dezelfde formatie een cd uit. Maar tijdens het festival was de voorman van Dnder, Dingeman de Visser, als zanger en tekstschrijver, al opgevallen. Kortgeleden bracht hij een soloalbum uit in onvervalst Walchers (Ritthem).
Voor de mensen die niet van muzikaal geweld (gednder) houden een opluchting, want de cd bevat elf overwegend rustige, melodieuze nummers met verrassende teksten. Dingeman toont zich een romanticus. Ik beperk me in deze rubriek tot een greep uit de teksten. De cd begint met ‘De dag die ooit begon’. ‘Ik lag op 't gos rustend in de zon en drmden zachtjes weg....’ Er verschijnt een paradijselijk tafereel met ‘een grt fst en iedern was ‘r en eten in overvloed. D’r speelde een band en iedern was vrolijk, ja iedern danste en zoeng.’ Die dag blijft echter een droom.
Het tweede nummer op de cd is een tekst van Ron de Vos, bewerkt deur Dingeman en een pleidooi om Zeeland te laten zoals het is. ‘Bluuf ma weg’ kopt de tekst.
‘Maekt asjeblieft gin reclame vo ons prachtig Zeeuwse land. Me lpe ier jaeren achter en me bin ook nog’s onstran. Je kan ons nie verstae en we bin ook nog stug. Vo een weekend ist w leuk, ma gae dan w snel terug. Dus bluuf m lekker zitte, gae nie op een plekje loere. je za d'r nooit an wenne want ons bin boeren.’
In ‘A je begriept wat ak bedoel’ protesteert de zanger tegen de mentaliteit dat alles wijken moet om het geld. ‘Geld maekt je dom, geld maekt je riek, geld maek je erm en 't ael je deur 't sliek.....!
De romanticus laat zich gelden in een prachtig liedje dat ‘Drm m m'n schat’ heet. De luisteraar moet echter maar raden wat er precies aan de hand is. ‘Echt ooit z aolles verdwene zien en verhete zien. Je za nooit wi trugkieke op deze pien en verlaete zien....’
De titel van de cd ‘Vo degeen die a ‘t wil wete’, is intrigerend en verwijst naar het laatste lied op het schijfje. (.... ) ‘Ik dienke lvee nea over filosofische diengen / over diengen waer ak van dienke die belangriek bin / Nie over koeien en kalvers en schaepen / ma bijvoorbeeld over waerom ik ier bin. Waer het om draait in 't leven en de wereld / En oe ik en een aar dat goed kan doen / Ik wille vee mensen elpe en ok de wereld / En lere leve zonder een aar en de wereld piene te doen.’ Hier maakt Dingeman zijn bedoelingen wel heel duidelijk. Het refrein van dit lied: Ik weet nie oe dat komt en ik weet nie wat dat is. / Ik weet nie oe ak normaal moe doen en wat ak dan mis. Ik weet nie of ‘t ooit lukt, ik weet nie oe at ‘t moet / Ik snappe ook nie oe een ander dat al doet. Dingeman de Visser zal bovengenoemde cd presenteren op zondag 5 september in Fort Rammekes en op zondagmiddag 26 september treedt hij op in 't Kerkje van Ellesdiek.

terug naar Dingeman

Deze pagina is bijgewerkt op