23 april 2010
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Adrie Oosterling 25 jaar kunstenaar

door Martijn de Koning

GROEDE - Heel af en toe nodigt Adrie Oosterling anderen uit om op te treden in zijn huistheater in Groede. Maar verreweg het vaakst is hij zelf te vinden op zijn eigen podium. Dit jaar speelt de kleinkunstenaar voor het 25e jaar op rij in De Twee Duiven.

De geboren Groedenaar begon halverwege de jaren tachtig met de realisatie van Het Vlaemsche Erfgoed, waarvoor hij van de Slijkstraat in zijn woonplaats een museumstraatje met het accent op de eerste helft van de vorige eeuw maakte. Als onderdeel ervan begon hij zijn huistheater, hoewel Oosterling benadrukt dat De Twee Duiven zelfstandig is en dus geen directe relatie heeft met het museum. "Het theater is niet vrij toegankelijk voor de museumbezoekers, zoals de andere panden hier dat wel zijn. Toch blijven mensen het verband natuurlijk leggen. Bezoekers vragen regelmatig naar 'die man die ook muziek maakt'."
De jaarlijkse zomervoorstelling van Oosterling is dit keer geen nieuw programma, maar staat in het teken van het jubileum. De eerste uitvoering van die serie is op 20 juli. Daarnaast speelt hij dit jaar zes avonden helemaal in dialect. De aftrap is komende zaterdag.
Het maken van een compilatie van werk uit zoveel jaren maakt het makkelijk om nummers te vergelijken. Ontwikkeling zit er duidelijk in, vindt Oosterling. "Je kan immers niet blijven schrijven en zingen over vlas. Bovendien ontwikkelt ieder mens zich toch. Je verandert in 25 jaar. En daarmee veranderen de nummers."
Het dialectprogramma van Oosterling is een combinatie van oude en nieuwe nummers. Wat de hele avond 'kezands' zingen en praten betreft: dat is alleen iets voor dit feestjaar. "Dialect is een onderdeel van mijn programma's, niet meer dan dat. Ik heb in de loop der tijd hoogstens dertig nummers in dialect gemaakt. Zingen in het Nederlands en Engels vind ik ook leuk." Toch, erkent hij, blijven juist de in het dialect neergezette typetjes hangen. "Klara de Knol, daar kom ik nooit meer vanaf. Ik krijg op m'n kop als ik die niet doe."

De eerste dialectavond van Adrie Oosterling is morgenavond om 20.00 uur in De Twee Duiven. Reserveren kan via 0650617910. Het complete zomerprogramma is te vinden op www.adrieoosterling.nl.
terug naar Adrie Oosterling

Deze pagina is bijgewerkt op