11 juni 2009
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Zingen in het Zeeuws
over het echte leven

door Marius Roeting

Drie hedendaagse folkacts treden morgenavond op in Revolution 100.000etc Gallery in de Lange Noordstraat in Middelburg. Oldseed is het alter ego van de rondreizende troubadour Craig Bjerling. Voorafgaand aan het optreden in Middelburg doet Oldseed in Amsterdam eerst een sessieopname voor het eigentijdse VPRO-programma Dwars. This Leo Sunrise komt uit Midden-Nederland, maar hun ongepolijste country en antifolk klinkt zo authentiek als mogelijk. Tenslotte is er de Zeeuwse trots Mannenbroeders. Eigentijdse folkliedjes in een uit oost-Zeeuws-Vlaanderen overgewaaid dialect.
Een minifestival organiseren in een galerie. Je moet er opkomen, maar het is geenszins een noodgreep. Eerder een bewuste keuze, blijkt uit de woorden van organisator Tonnie Dieleman. „Het is een perfecte ruimte. Klein en intiem met een goede akoestiek. Zo blijft het kleinschalig en vormt het een tegenwicht voor de massaliteit van de meeste activiteiten. Het publiek dat komt, heeft aandacht voor de muziek. Moeten ze ook wel hebben, want alle groepen spelen onversterkt en gelijkvloers."
Een van die groepen is Dielemans eigen Mannenbroeders, een naam die eerder doet denken aan een tegendraadse punkband dan aan een folkgroep. „De naam heeft lading en iets provocerends. Ze associëren ons ook wel met een zanggroep uit de reformatorische hoek. Voor enkelen van ons liggen daar de wortels. Maar het schept verwarring en dat is de bedoeling."
Mannenbroeders speelt eigentijdse folk die niets te maken heeft met de gekende folk uit de jaren zestig. Als inspiratiebronnen noemt Dieleman Bonny Prince Billy, Roger Vandersteene en Wannes Capelle van de band Het Zesde Metaal, naast 16 Horsepower en toch ook Johnny Cash en Bert Jansch. „Wij zijn vooral een folkband door het instrumentarium: gitaar, banjo, contrabas, viool en accordeon. De term folkmuziek is naar mijn idee qua inhoud sterk veranderd. Kenmerkend voor onze muziek is de eenvoud van de liedjes. Eenvoud in structuur en akkoordenschema's. De basis ligt wel in een traditie, maar we hebben niks met de Ierse of Amerikaanse traditie. Alle muziek is folkmuziek. Ik geloof wel in grensdoorbreking."
Hoewel een aantal leden van Mannenbroeders behoorlijk muzikaal geschoold zijn, is virtuositeit niet datgene wat voorop staat in de muziek van de groep. „Daar zijn we niet naar op zoek. Gevoel en sfeer - hebben voorrang. De gitaarsolo is bijvoorbeeld helemaal uit." Dieleman is de hofleverancier van de liedjes. Die schrijft hij in het Zeeuws-Vlaams dialect. De onderwerpen lopen parallel met het dagelijkse leven, de lusten en de lasten.
Mannenbroeders zingen dan wel in het Zeeuws, maar met dialectmuziek heeft het volgens Dieleman niet veel te maken. „Ik vind over het algemeen die teksten oubollig en tuttig. Ze zijn gemaakt humoristisch of nostalgisch. Wij zingen over het echte leven in een hedendaagse verpakking."

Minifestival, morgenavond in Revolution 100.000etc Gallery, Lange Noordstraat, Middelburg. Aanvang: 20.00 uur.
terug naar Mannenbroeders

Deze pagina is bijgewerkt op