28 oktober 2009
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

CONFERENCES

Troubadour komt met speciaal opgenomen show tegemoet aan roep van fans

Piet Brakman maakt dvd met tijdloze show voor iedereen

door René Hoonhorst

Verhalen krijgen meer kracht als je de mimiek van de verteller kan volgen. En ze worden nog spannender, grappiger of ontroerender als je ziet hoe het publiek er op reageert. Kortom, zo begreep troubadour Piet Brakman, er moest een dvd komen. Een moderne artiest kan nu eenmaal niet zonder vastgelegde show. Brakman vierde zijn zilveren jubileum al weer een paar jaar terug, maar het is volgende maand 25 jaar geleden dat hij vanuit het Brabantse Sterksel terug naar Zeeuws-Vlaanderen kwam. Een mooie aanleiding om de allereerste dvd van bard/ conferencier/verteller Brakman het levenslicht te laten zien, bedacht de Bressiaander dit voorjaar. Dus nam hij een half jaar geleden een speciale liveshow op in zijn Oostburgse thuistheater: Piet live in Ledel.
Brakman stelt zich bescheiden op. De dvd is niet bedoeld om hem de lucht in te steken als artiest, maar meer om `van het gezeur af te zijn'. Zijn fans waarderen de cd's. Maar de opmerking `Jammer dat de verhaoltjes tussendeu d'r nie op stoan', begon Brakman té vervelen. Dus nam-ie een show op, een optreden met de mooiste en leukste liedjes en vooral de meest hilarische en ontroerendste conferences. „Hij is bedoeld voor iedereen. Mijn publiek breidt zich steeds verder uit. Zo kom ik bij voorbeeld ook af en toe in Brabant. Daarom heb ik voor een tijdloze show gekozen. Zaken als Waterdunen en de Hedwigepolder komen pas weer aan de orde tijdens mijn volgende show begin november."
De eerste dvd van Piet Brakman moest een tijdloos document zijn; een registratie van een show die voor mensen van d'Ee tot Delfzijl, van Bresjes tot Roeselaere is te volgen. Met nummers als 'De mensen zé zegge...', een van de meest gevraagde verzoeknummers. Piet heeft er zelf een beetje een hekel aan gekregen, maar natuurlijk moest het nummer op zijn eerste dvd staan. Om het zelf niet te hoeven zingen, werd 'hekke Henkie' in het leven geroepen, een denkbeeldige oud-schoolkameraad. Gekke Henkie is niet op het lijf van een oude vriend geschreven, bezweert Piet. „Ik had gewoon een karakter nodig om even de uitbundigheid in de zaal te kunnen vieren. Als Piet Brakman kon ik daardoor beter later in de show de ernst en de bedachtzaamheid weer aanstippen."
De mooiste conferences en liedjes zijn ingebed in een verhaal over een reünie. Een verzonnen feestje met een paar autobiografische feitjes. „Zo heb ik wel eens op zo'n oude schoolreünie opgetreden waar één van de organisatoren het niet uit leek te maken of iedereen het naar z'n zin had, maar zich drukker maakte over de verkoop van het voor de gelegenheid samengestelde boekje."
In zijn nieuwe programma `Dat komt nooit meer terug' is er eentje die wel terugkomt: 'Hekke Henkie'. „Zowel het publiek als de technici vonden dat hekke Henkie met zijn fratsen een mooie tegenhanger was voor de wat serieuzere Brakman. Daarom mag Henkie mee naar Normandië, vanwaar hij via omzwervingen uit het verleden naar het heden reist." De dvd speelt geen rol in het nieuwe programma. „Nee, in de nieuwe show kunnen de mensen onder meer rekenen op mijn kijk op meer of minder actuele Zeeuwse verwikkelingen."

Technicus Henk Wenzler heeft de montage van de dvd voor z'n rekening genomen. Maar Piet Brakman heeft zelf ook dagen achtereen zitten kijken naar het ruwe materiaal dat door vier cameralieden werd opgenomen. Vooral ook omdat er een kwartiertje uit moest.
„De dvd mag niet langer duren dan twee uur, omdat de kwaliteit anders wat minder wordt. Daarom gaat bijvoorbeeld de scène van 'hekke Henkie' nogal abrupt over in het volgende nummer. Het uitkleden duurde me te lang en voegde ook niets toe."
Brakman wilde op de dvd vooral de interactie tussen de artiest en zijn publiek goed uit de verf laten komen.
„Vaak zie je bij registraties van optredens alleen de show. De mimiek en de gebaartjes van de artiest worden nauwgezet gevolgd, maar hoe het publiek reageert zie je haast nooit. je hoort wel ooohhhs en aaahhhs en gelach, maar geen directe respons. Ik wilde laten zien hoe mijn publiek reageert. Uitbundig lachend, afwachtend of ontroerd. Dat is het mooie."

Piet Brakman heeft de afgelopen kwart eeuw een trouw publiek opgebouwd. Mensen, die liedjes waar hij zelf intussen flink de schurft aan heeft nog steeds uit volle borst meezingen, wonen niet alleen in Zeeuws-Vlaanderen. Hij durft nogal eens de provinciegrens over te trekken, vooral naar Brabant. Maar zijn shows worden het drukst bezocht op Walcheren en de Bevelanden.
De troubadour: „Daar hebben ze niet alleen schouwburgen, maar ook goed geoutilleerde dorpshuizen, waar veel wordt georganiseerd. Ik ga dan ook zeker zo vaak naar de overkant."
Op wat 'avant-premières' voor besloten gezelschappen na (in Terneuzen en 's Gravenpolder) wordt de aftrap voor de nieuwe show 'Dat komt nooit meer terug' in het Vlissingse Arsenaaltheater op zaterdag 7 november gegeven. Een week later - zaterdag 14 november - staan Piet en zijn alter ego hekke Henkie in het Ledeltheater. Beide voorstellingen beginnen om 20.15 uur.
terug naar Piet Brakman

Deze pagina is bijgewerkt op