11 december 2008
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

VIJF VRAGEN OVER WALLIN’TZEEUWS

De band Grysl brengt samen met een groep gastartiesten opnieuw de Zeeuwse versie van Pink Floyds The Wall zaterdagavond in theater De Mythe in Goes.

Naam: Paul Jongejan
Leeftijd: 49 jaar
Woonplaats: Goes
Beroep: Service-adviseur autobranche
Hobby: gitarist bij Cabarockgroep Grysl

door Ali Pankow

Hoe was jouw eerste ervaring met The Wall van Pink Floyd destijds?
„Dat was direct toen de plaat uitkwam in 1979. Ik ben al sinds de middelbare school een fan van Pink Floyd. Met The Wall was het in begin wel even wennen. Het was echt iets heel anders dan de groep tot dan toe had laten horen. Zoals met alles wat moet wennen, leerde ik het op den duur zeer waarderen. Het is nu toch echt wel een van mijn meest favoriete cd's. Zodra ik de kans kreeg Pink Floyd live te zien, heb ik dat gedaan: in 1988 in De Kuip in Rotterdam en later nog een keer in 1994."

Waarom is er een Wallin'tzeeuws gemaakt?
„Dat is eigenlijk al begonnen toen ik samen met drummer Peter Nieuwehuizen in een bandje zat. Daar speelde ik het nummer Comfortable Numb van Pink Floyd. Toen ik dat later bij Grysl liet horen, vonden de bandleden dat wel leuk. Henny Lamper had al teksten van The Wall in het Nederlands vertaald. En zo is het een beetje gaan rollen. Niet als geintje; maar stapje voor stapje."

Wat is het specifieke aan deze Zeeuwse versie?
Dat is de bijzondere presentatie. Wij hebben bewust gekozen voor de live-versie, afgewisseld met opnamen van de uitvoering in 1990 in Berlijn. Dat was bij onze eerdere optredens dit jaar zelfs voor de echte Pink Floyd-kenners een grote verrassing. Wij hebben er veel goede reacties op gekregen. Het zingen van Zeeuwse teksten zijn we natuurlijk aan onze stand verplicht, maar in feite is dat maar een bijkomstigheid. Het gaat in dit geval vooral om de keuzes van uitvoering."

Hoe ervaar je het om met een veel grotere groep dan Grysl te werken?
Dat is hartstikke leuk: De medewerking is ook steeds breder geworden. Ik heb de basiskeuze voor de muziek gedaan. Daarna kreeg ieder zijn eigen inbreng. We wisten direct dat we het niet met ons eigen groepje konden doen. Het moest een totaalshow worden met zang, lichtshow, geluidseffecten en een cameraman voor de, filmbeelden. Het is een mooi samenspel tussen beeld en muziek gewoden. Een van de zangeressen heeft er ook choreografe Jeanne Oerlemans bij gehaald. Dat levert mooi spektakel op."

Is Thewallin'tzeeuws vooral bedoeld voor ouwe rockers?
„Nee zeker niet en je hoeft ook geen Pink Floyd-kenner te zijn. Het is een totaalshow, die velen zal aanspreken. Een show met muziek, zang, dans, geluideffcten en videobeelden. Bij de voorgaande uitvoeringen wisten sommigen niet waar ze kijken moesten, omdat er zoveel te zien is. En daar kun je dan dus voor maar 10 euro naar toe. En zaterdagavond in de Mythe is ook het boek van Charles Beterams Pink Floyd in de polder te koop."

terug naar Thewallin'tzeeuws

Deze pagina is bijgewerkt op