BN DeStem op het web

Zeeuws:
mooi, nuchter en grappig

door Florence Imandt.

OUD-VOSSEMEER - Een nieuwe artistieke weg slaat de band Ocean's Edge er niet mee in, met deelname aan Zing Zeeuws. Het lijkt de mannen uit Oud-Vossemeer 'gewoon leuk' om aan het streektaalfestival mee te doen. Om eens iets anders te doen dan het pop-rockgenre dat ze normaal brengen.

Maar als we even verder praten met twee van de bandleden, zit er toch ook nog wel iets diepers onder die motivatie. "Het dialect verdwijnt, dat merk ik op de basisschool waar ik werk heel goed", zegt zanger Peter Roggeband. Hij is degene die het initiatief nam om mee te doen aan Zing Zeeuws en die vervolgens dus ook in de pen kroop om een Zeeuwse tekst te fabriceren.
Het werden bijna twintig strofen. Poeh, veel, maar het viel 'm toch niet echt moeilijk, ook al spreekt-ie zelf alleen nog maar in familiekring Zeeuws. Of liever gezegd Thools, want Zeeuws is natuurlijk, net als andere streektalen, een verzameling van lokale dialecten.
"Het lied Zeure In Zaehe gaat over dingen die uit het dagelijks leven gegrepen zijn. Een beetje dik aangezet, met flink wat nostalgie maar ook met humor."
Dat hoort een beetje bij het Zeeuws, vindt gitarist Frank Schoep. "Zeeuws is mooi, nuchter en ook wel grappig", formuleert hij na enig gepeins. "Het heeft iets eigens en dat maakt Zeeuws iets heel persoonlijks. Je kunt er grappen in maken, die in het Nederlands niet overkomen."
Op verzoek geven de twee in de woonkamer van Peter een kleine demo. Akoestisch natuurlijk, zoals ze dat op 15 november in Heinkenszand in De Stenge ook deels zullen doen. We kunnen het niet laten horen, maar het volgende coupletje geeft wel een indruk van de sfeer van het Zeeuwse lied van Ocean's Edge, dat zich voor deze gelegenheid d'Ieseleke (verschrikkelijke) Koppespinnen noemt.

Mar aj die meiden op straete lpe zie,
zo naeket , hn hezicht
in dan mah klaehe: 'Dokter, dokter, 'k et zo in m'n rik!'

terug naar D'Ieseleke Koppespinnen

Deze pagina is bijgewerkt op