BN DeStem op het web

Hulst in de ban van carnaval en bier

door Patricia de Ryck

HULST – Nieuwsgierig keken voorbijgangers het afgelopen weekend in de tent die voor café 't Raedthuys, Het Anker en Het Gulden Hooft stond.

De feesttent was het toneel voor de festiviteiten van carnavalsstichting AHC De Vossen. Zaterdagmiddag verzorgde burgemeester Mulder om 14.00 uur de opening van het zevende Ulster Bier Festival. Als eerste tapte hij een biertje, waarmee het festival feestelijk werd geopend. Veel bezoekers namen 's middags een kijkje in de tent. Velen van hen maakten gebruik van de mogelijkheid om een speciaal biertje voor één euro te proeven. ,,Met maar liefst dertig verschillende soorten, van licht tot zwaar, hebben we echt voor ieder wat wils", licht Commissievoorzitter Carlo van Immerseel toe. Je kon zaterdag en zondag niet alleen genieten in de tent. Ook in R'Entree en De Leutighe Vosch werden speciale biertjes getapt.
's Avonds was het vanaf 20.00 uur tijd voor het jaarlijkse carnavalsliedfestival, dat voor de vierde keer op de kalender stond. Aan het begin van de avond was het nog rustig in de tent, maar naarmate de avond vorderde werd het steeds gezelliger. Dienbladen vol bier zorgden ervoor dat de keeltjes gesmeerd bleven.
Ut Mag Hin Noam Èn, de winnaar van 2004 en 2005, bracht 'Lieve Schat' ten gehore. Een lied over 'onze vos Reijnaert, ai staot daor aon de Gentse poort', dat ook nog eens ontzettend actueel was. 'Sjamp Diesk en de bioscoop in Ulst, voor altaid ging de voordeur toe. 'K vind ut spaitig voor de stellukus, geen plek meer voor un rendez-vous.' Dat er steeds minder uitgaangsgelegenheden zijn, was ook te zien in de tent waar jong en oud zich vermaakten. En genoten van 'Een goeie reis!' van de Notekrakers.
De Rock&Jagers kwamen zelfverzekerd het podium op. ,,Vorig jaar heeft Bennie Hek gewonnen. Wij hebben het geheim achter zijn winst ontrafeld. Bennie Hek komt eigenlijk uit Terneuzen. Het is schandalig. En zijn Houdoes, dat zijn Brabanders. Daarom ben ik op Koewacht gaan wonen." ,,En ik in Breda," roept de andere 'Rock&Jager'.
Bennie Hek was er vanwege zijn trouwerij niet bij. Frans de Schepper, die deze keer optrad als Sies Boeldrink, verving hem, maar het zat niet mee. ,,Lukt het niet? Dan zing ik het wel a capella", roept hij naar de techneut bij de cd-speler. In eerste instantie weigerde de cd met begeleidingsmuziek. Later kon de artiest, die speciaal in gele zwembroek naar Vossenstad is gekomen, zijn nummer met muziek ten gehore brengen. Sies weet nog 'un plekske, mee natte-keel-garantie', dat was dit weekend zeker het geval rond de Markt in Hulst.
Na het officiële startschot van het Ulster carnavalsseizoen om elf over elf en de bijbehorende presentatie van de Raad van Elf en de Prins, was het tijd voor de uitslag.
De Sjores Ambras Band had volgens Prins Robbie, die de wisseltroffee overhandigde aan Ad Vreugde, het beste nummer in handen. Vervolgens speelde de band natuurlijk hun hit 'Laot d'n beer 's lekker brullen'. Het publiek volgt hun voorbeeld: 'Dus wij pakken nog 'n pilske, en wij vieren feest. Oe dagge 't later thuis uitleg? Vanavond zain me d'r mee weg.'


Deze pagina is bijgewerkt op