22 november 2006
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Het jachtige leven van mensen in veertien coupletten

BRUINISSE - Hij is er even voor gaan zitten en voordat hij het wist had Maarten Bruijnes uit Bruinisse een lied met maar liefst veertien coupletten en een refrein 'als een soort moralistische afronding'.

Pianist Bruijnes heeft een rijke muziekervaring. Hij speelde vele jaren op bruiloften, partijen en vergelijkbare festiviteiten en maakt sinds enkele jaren deel uit van jazzband B-Flat. Voor dat gezelschap maakte hij al enkele vertalingen, maar met eigen werk deed hij vorig jaar van zich spreken rond het vijftigjarig jubileum van voetbalvereniging Bruse Boys. „Daarvoor heb ik vier nummers geschreven, waaronder het clublied. De cd wordt nog wekelijks gedraaid in de kantine." Voor Zing Zeeuws werd hij aanvankelijk benaderd om de tekst van plaatsgenoot Leo Huibers op muziek te zetten en uit te voeren. „Maar dat was mijn repertoire niet."
Bruijnes bood wel aan Huibers te begeleiden.
Dat bracht hem tegelijk op het idee om zelf een nummer te schrijven. In het Zeeuws, wat hij - als geboren Hagenaar - nog nooit had gedaan. Jakke jakke jakke gaat over het jachtige bestaan dat veel mensen leiden, zonder van het leven te genieten. „Het gaat ook wel een beetje over mezelf. Ik heb een drukke baan gehad als accountmanager bij een verzekeringsmaatschappij en daarnaast deed ik ook nog van alles. Toen ik een jaar of 52 was, dacht ik: wat ben ik nu aan het doen? Daarna ben ik bewust eerder uit het arbeidsproces gestapt. Wat ik wilde voorkomen is dat ik zou eindigen, zoals in het nummer staat, als een riek liek."

terug naar Maarten Bruijnes

Deze pagina is bijgewerkt op