26 juli 2006
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Mensen willen zich herkennen

Cabaretier en musicus Adrie Oosterling uit Groede heeft genoeg teruggekeken. Vorig jaar liet hij in zijn voorstellingen alle memorabele zaken uit twintig jaar optreden de revue passeren, maar nu waait er weer een frisse wind. Zou het daarom zijn dat hij zijn nieuwe zomershow de titel Windérig heeft meegegeven?

Dat kan, maar Winderig is op heel veel manieren te interpreteren, legt Oosterling uit. „De term hoort natuurlijk bij Zeeland, maar dat is niet de reden waarom ik ervoor heb gekozen. Aan de ene kant is het positief, een lekker windje. Maar het kan ook onbehaaglijk voelen. Dat gevoel praten we elkaar grotendeels aan. We laten ons bang maken voor van alles en nog wat. Voor buitenlanders, voor banenverlies, minder pensioen, ruimteverlies, al dat soort dingen kunnen een winderig gevoel veroorzaken. Het leven fladdert alle kanten op. Daardoor kan ik blijven schrijven, het winderige leven biedt een onuitputtelijke bron van mogelijkheden", vertelt Oosterling.
De Groedenaar houdt zijn voorstellingen elke dinsdag en vrijdag (tot eind augustus) en zaterdag 16 september in zijn huistheater De Twee Duiven in het Slijkstraatje. Deels in het dialect, deels in het Nederlands. „Ik verbaas me er over dat ik toch weer dingen in het dialect heb behandeld. Een onderwerp leent zich daar namelijk niet zomaar voor. Ik heb mijzelf echt gedwongen nieuwe dingen uit te proberen. Op die manier blijf ik gespitst. Ik zou volledig kunnen terugvallen op bekend werk, maar ik moet een uitdaging hebben. Alleen op die manier kan ik mijn toeschouwers kietelen."

Oosterling probeert dus te vernieuwen, al blijven de thema's van zijn voorstellingen in grote lijnen hetzelfde. Zijn liedjes en woordenstromen gaan hoofdzakelijk over liefde, leven en dood, steevast voorzien van een persoonlijke kijk. „Ik kan niet zomaar over een blauwe vrachtwagen zingen als ik er geen gevoel bij heb. Mijn nieuwe programma handelt over actuele zaken, maar het kan opeens net zo goed over een begonia gaan. Puur omdat ik opeens een inval had toen ik die plant zag. Het gaat er in eerste instantie om dat je mensen iets herkenbaars geeft. Ze zeggen weleens dat als buiten alles lelijk is, het in het theater mooi moet zijn. En andersom. Maar ik merk juist dat mensen zich willen herkennen, ze willen de bevestiging dat het over hen gaat. Dus zoek ik dat op, om er vervolgens vragen bij te stellen."

Raymond de Frel

Adrie Oosterling, tot eind augustus elke dinsdag en vrijdag om 21.00 uur in huistheater De Twee Duiven in Groede. Ook zaterdag 16 september om 21.00 uur.

terug naar Adrie Oosterling

Deze pagina is bijgewerkt op