11 mei 2006
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Vishopper Swensee trekt Bressiaanse posse uit de kast

door Raymond de Frel

BRESKENS - Een beetje rapper, heeft natuurlijk zijn eigen pos-se. En dus kon de in Breskens ge-boren en getogen Sven Cruson natuurlijk niet achterblijven. De dertigjarige rapper struinde het vissersdorp af op zoek naar hiphoptalenten, die zich achter zijn zelf gecreëerde vishophel-den Swensee en Johnny O.K. wilden scharen. Of beter: die op een nieuwe cd de hoofdrollen op zich wilden nemen.

Het recept van Crusons derde schijfje Rwook & Bier, Hrootse hits is hetzelfde als van voorgangers Superduts (2004, Swensee) en Kaoiespuugsel (2005, Johnny O.K.): neem een bestaand, populair deuntje en giet er een tekst in Bressiaans dialect overheen. Resultaat? Een maaltijd die van de eerste tot de laatste hap doordrenkt is met hilariteit. Tenminste, als je van caféhumor in de categorie 'borsten, billen en schone wuufjes' houdt.
De in Spijkenisse woonachtige Cruson maakt het zich daarbij makkelijk door telkens in de huid van een ander te kruipen. Zo kan hij voortdurend vanuit de ik-vorm verhalen, zonder zichzelf daarbij ook maar een moment bloot te geven. Cruson is continu op zoek naar de stereotiepe Bressiaander, die in stoere auto's rijdt, gouden kettingen en oorbellen draagt en van bier en mooie vrouwen houdt.
Op Rwook & Bier laat het voormalige lid van de succesvolle Stormtroepers de formatie Durpstraote opdraven om No Digity van Blackstreet om te dopen in Hjin Dikkertjie: „Kwil een schoon vrouwtjie, hjin dikkertjie, gewoon een lekker wuuf", brult de Bressiaanse posse. En in het slotnummer, dat Swensee zelf voor zijn rekening neemt, komen de wat meer gezette vrouwen er ook al niet goed vanaf. Swensee steekt met Nol zwo hrwoot op lachwekkende wijze de draak met Eminems Ass like that: „A je heur zie lop'n, dan gaon der bill'n van boing, boing, boing!"
Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat Cruson het vooral om het geintje te doen is. Pretenties, ambities? Nee, beetje optreden, veel lachen en beetje stoeien in de studio. Dat neemt niet weg dat het op het gebied van geluid en techniek prima in orde moet zijn. Maar verder? Leve de lol. Illegale kopietjes van zijn werk zijn toegestaan, sterker nog, Cruson juicht het toe. Hij zet op het nieuwe schijfje, dat wordt gepresenteerd door zijn eigen Bressiaanse productiemaatschappij Windkracht 8 dan ook al in de eerste secondes de toon: „Windkracht 8 raadt mensen ten stelligste af om de inhoud van deze versjes zonder professionele begeleiding na te spelen. En doe je het toch? Leef je eigen uit!"
Maar ja, stel dat je dit doet: wie moet je dan als auteur van de teksten noemen? Zijn dat artiesten als Durpstraote, Sjaggie, Eddie R. en 't Strange, die allemaal gezegend zijn met het stemgeluid en raptalent van Swensee en Johnny O.K.? Of is het toch Cruson zelf?
Ach, wat maakt het ook uit. Als het jatwerk het vissersdorp maar recht aandoet. Cruson slaagt daar op Rwook & Bier zelf het meest in in Drwooh je traon (Dry your eyes van The Streets): 'Drwooh je traon wint. 'K weet dat 't moeilijk is, maar heur besluit stao vast noe. Maor der zit nog veej meer vis in de zjee!"

terug naar Johnny O.K.

Deze pagina is bijgewerkt op