23 maart 2006
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Ontpoldern, is noe de kreet

door Rolf Bosboom

KATTENDIJKE - De Zuid-Bevelandse band Grysl houdt van afwisseling: van eigen werk met covers, ernst met luim, cabaret rnet rock-'n-roll, Nederlands met Zeeuws. „Het is voor elk wat wils. Dat vinden we zelf ook leuk”, zegt zanger Henny Lamper, die ook veel teksten voor zijn rekening neemt. Zaterdag verschijnt Zeg het, de nieuwe cd van de groep.

Het titelnummer van het album laat zich beluisteren als een beginselverklaring van Grysl: Ik ben iemand die graag zingt in deze taal/ Je hoort meestal Engels zo cliché en zo kaal/ Geen mens begrijpt ooit een woord van wat hij hoort/ Ik zing daarom in 't Nederlands dan versta je elk woord.
Grysl begon ooit met Engelstalig werk, maar voelt zich toch het best thuis in haar moerstaal, of dat nou het Nederlands of het Zuid-Bevelands is. Op het vorige album, De stad, slaapt nooit (2003), stonden al twee nummers in de streektaal. Op Zeg het is dat verdubbeld tot vier van de elf bijdragen.
Het nieuwe album is tot in de details verzorgd. Dat geldt niet alleen voor de kwaliteit van de opnames, maar ook bijvoorbeeld voor de vormgeving van het hoesje, waarbij onder meer gebruik is gemaakt van een schilderij van Marina Koevoet.
„De vorige cd is voor ons een leerproces geweest”, zegt Lamper. Aan het nieuwe album is wat langer gewerkt, een half jaar, en er is gebruik gemaakt van professionele apparatuur en vakkundige mensen om het beste resultaat te krijgen. „We hebben vooral geprobeerd de sfeer van live-concerten op de cd te pakken te krijgen. Dat is aardig gelukt.”
Een ander verschil met het vorige album is de materiaalkeuze. „Voor de eerste cd hadden we echt de nummers uitgezocht die we zelf het mooiste vonden. Deze nieuwe plaat is wat toegankelijker geworden, wat uitbundiger en afwisselender.”
Grysl omschrijft haar muziek als cabarock: rock-'n-roll, met invloeden uit de pop, blues en volksmuziek, wordt gecombineerd met veelal ironische, verhalende en soms ook maatschappijkritische teksten. De ene keer gaat het om volledig eigen composities, de andere keer wordt muziek van anderen gebruikt - zoals bijvoorbeeld The Levellers - om eigen teksten op te maken.
Het opvallendste nummer op Zeg het is Luctor non emergo, een Zeeuws protestlied tegen ontpoldering, juist nu een zeer actueel thema. ,,De basis van het nummer is al heel oud”, zegt Lamper, ,,Van oorsprong was het Engelstalig en heette het Traveller in time. Onlangs hebben we het weer opgepakt, opgepoetst en er een Zeeuwse tekst op gemaakt. Het is een mooi voorbeeld. geworden van cabarock. Het is toch onze bedoeling mensen een beetje aan het denken te zetten.''
In het nummer wordt uiteraard verwezen naar de strijd tegen het water, naar 1953, maar ook naar eerdere overstromingen. Het leidt tot een onvermijdelijke en ondubbelzinnige conclusie, weergegeven op de volstrekt eigen Grysl-schrijfwijze:

Maenohistniehenoeg ,
ontpoldern is noe de kreet
twaeter eihin ruumte
mi straks binnok de poolkappn wig
dan istmie Zeeland okkedaen.
Kworstelmeverzuup.

Grysl presenteert haar nieuwe cd zaterdag 25 maart in het Blokhuis in Kattendijke, met in het voorprogramma Anja Kopmels. Aanvang: 20.00 uur.

terug naar Grysl

Deze pagina is bijgewerkt op