De Faam

Dé Weekkrant op internet

Gezocht: Zeeuwse idols

Oproep aan bands:
maak een eigen nummer in dialect


WEDSTRIJD

VLISSINGEN - Onder het motto - 'Zing Zeeuws' schreef de Stichting De Zeeuwse Taele een wedstrijd uit voor liedjesmakers. Voorwaarde is dat de liedjes in een Zeeuws dialect zijn geschreven.
De organisatie mikt op Zeeuws sprekende jeugd uit de hele provincie en Goeree-Overflakkee. Zowel (gelegenheids) tekstschrijvers als bands kunnen meedoen. Op middelbare scholen wordt deze maand een flyer verspreid. Die verwijst naar bekende bands als Rowen Heze, Normaal, Skik en Osdorp Pose, De Lamaketta's en Surrender.

De ontknoping staat in november op de agenda.


VLISSINGEN - voor Joop van den Bremen mag het inzendingen regenen. "Ik hoop dat we enorm moeten selecteren." De initiatiefnemer van de wedstrijd Zing Zeeuws wil Zeeuws talent ontdekken. Zowel schrijvers als uitvoerderenden.

Vooral jongeren worden aangespoord om mee te doen. Van den Bremen veronderstelt dat "Zeeuws weer mag worden gesproken." Een lange periode raakte het dialect wat in de versukkeling. "In heel Nederland," weet de Groninger die nu al meer dan dertig jaar in de Vlissingse wijk Paauwenburg woont. Maar hij ziet een popularisering. Dagelijks is hij bezig met muziek in het dialect en lepelt enkele voorbeelden op. Zeeland kent hij wat dat betreft op zijn duimpje, Nederland als zijn broekzak.
Feitelijk heeft de 62-jarige Van den Bremen zijn oren goed de kost gegeven. Het zijn niet alleen Surrender, de Lamaketta's, De Driefstang of troubadours als Peter Dieleman die regelmatig het publiek vermaken. In oefenruimtes of in privé-studio's experimenteert zo menigeen met Zeeuwse teksten, weet hij. Joop noemt Dřnder uit Aagtekerke als voorbeeld. Het is een groep die meteen inschreef toen kond werd gedaan van de wedstrijd Zing Zeeuws.
Van den Bremen bleef niet lang solo met zijn initiatief. "Ik kreeg onmiddellijk steun van de Stichting de Zeeuwse Taele. Dat gaf de burger moed." Ook de streektaalconsulent van de Stichting Cultureel Erfgoed en enkele oudgedienden in de Zeeuwse dialectmuziek zijn betrokken bij de organisatie. Marco Evenhuis - ook al bekend dialecticus - ontwierp met zijn communicatie bureau de zingende Zeeuwse leeuw voor de liedjeswedstrijd.
De organisatie heeft weinig beperkingen in haar reglementen. "We kijken naar bands die tot nu toe Engels- of Nederlandstalige songs maakten, maar ook naar nieuwe bands," legt Van den Bremen uit. “Ik had het al over Dřnder. Die band heeft nog nooit opgetreden, maar maakt rockmuziek met teksten in het Zeeuws. In april treden ze voor de eerste keer op in Westkapelle, in het Kasteel van Batavia." Daarnaast benadrukt de oud Thermphos-medewerker in prépensioen dat ook mensen die liedjes in het Zeeuws schrijven hun werk kunnen opsturen. "Het maakt niet uit of het grammaticaal of qua spelling goed is. Wij zorgen dat het goed komt. Eventueel zoeken wij bestaande muziekgroepen of zangers om het lied uit te voeren."


Meedoen?

VLISSINGEN - Wie als band en/of tekstschrijver 400, 300 of 200 euro wil verdienen, kan meedoen. Zeeuwstalige liedjes opsturen naar Dialect en Muziek postbus 40, 4330 AA Middelburg, of dialectmuziek@zeelandnet.nl (0118-470394).


terug naar Zing Zeeuws!

Deze pagina is bijgewerkt op