19 mei 2005
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Vishopper kruipt in alter ego

door Raymond de Frel

BRESKENS - Hij kon wel door de grond zakken. Zijn cd'tje was al lang en breed uitgebracht, toen rapper Sven Cruson, alias Swensee en Johnny OK, er achter kwam dat de titel van zijn nieuwe schijf eigenlijk helemaal niet op de inwoners van zijn geliefde Breskens slaat. Kaoiespuugers is niet de juiste bijnaam voor Bressiaanders. „Vechthoanen", zei zijn moeder, „da's veel beter."

Cruson (29) baalde een halve dag, maar ging toen weer over tot de orde van de dag. „Ik was er heilig van overtuigd dat de Bressiaanders Kaoiespuugers waren. Totdat mijn moeder me bij het verschijnen van de cd op de juiste bijnaam wees. Als Bressiaander hoor je dat natuurlijk gewoon te weten, maar dat krijg je waarschijnlijk als je al tien jaar niet meer in het dorp woont. Achteraf gezien vind ik Kaoiespuugsel toch gewoon een leuke titel en het is bovendien een verwijzing naar een passage uit het nummer Hik doe ma stom", vertelt de in Spijkenisse woonachtige Cruson.

Parodie
Dat nummer, een parodie op Hits from the Bong van Cypress Hill staat op Crusons eerste cd Superduts uit 2004. De uit het vissersdorp afkomstige rapper - hij noemt zichzelf vishopper - gaat met zijn nieuwe plaat op de vorig jaar ingeslagen weg verder: hilarische raps in het Bressiaanse dialect, begeleid door bekende hiphopbeats. Zo is Ms. Jackson van Outkast omgedoopt tot Mevrouw Janssen en is Snoop Doggs Drop it like it's hard omgevormd tot Zuup 't lekker op. Had Crusons typetje Johnny OK op de eerste cd nog een bijrol, nu zijn de rollen omgekeerd. Swensee komt af en toe nog wel om de hoek kijken, maar Johnny OK - een stereotype Bressiaander met een Opel Manta - heeft het voor het zeggen.
„De naam OK is gebaseerd op Ocké, een achternaam die in Breskens veel voorkomt. En Johnny is natuurlijk een voornaam met een bepaalde lading. Denk maar aan het liedje Johnny en Anita van De Heideroosjes. Swensee is de rapper in mij, met zijn woordspelingen, grappen en opschepperij."

Coup
„Dat Johnny OK als hoofdartiest op deze cd is vermeld, komt omdat hij de overhand begon te krijgen, toen ik mijn teksten schreef. De titeltrack is dan ook een soort verslag van de coup die Johnny op Swensee pleegt. In feite hoor je hoe Johnny Swensee een veeg uit de pan geeft", aldus Cruson.
Cruson maakte tot vijf jaar geleden furore met De Stormtroepers, die met Zomer in Zeeland landelijk een hitje scoorden. Die tijd is allang voorbij, echte ambities om door te breken heeft Cruson niet meer.
„Na De Stormtroepers heb ik nooit meer de behoefte gehad iets 'serieus' in hiphopland te doen. Serieus is bewust met aanhalingstekens, want er is in geen enkele andere muzikale stroming zoveel gezeik, haat en nijd als in hiphop. Tijdens een hiphopconcert staat iedereen altijd maar een beetje moeilijk te kijken. Lekker gezellig. Ik ben daar inmiddels toch iets te oud voor, denk ik. Wat ik nu doe, past precies in mijn straatje. Leve de lol, niet al te serieus en het moet vooral leuk blijven: Af en toe een optreden en ik ben tevreden."
Cruson kan daarom op zaterdag 28 mei en zaterdag 18 juni zijn hart ophalen. Dan speelt hij in Groede respectievelijk op de Jacob Catsdag (19.30 uur) en in café De Groese Duintjes (22.00 uur).

Kaoiespuugsel is te bestellen' via swensee@hotmail.com.
terug naar Johnny O.K.

Deze pagina is bijgewerkt op