21 april 2004
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Swensee is vishop uut Bresjes

door Raymond de Frel

BRESKENS - Zijn Bressiaanse dialect is hardnekkig. Net als zijn Bressiaanse trots. Rapper Swensee woont al tien jaar in de Randstad, maar zijn liefde voor Breskens is nog altijd enorm. Het voormalige lid van de Stormtroepers verwoordt die onuitwisbare hang naar zijn roots op zijn cd Superduts in veertien nummers. Een plaat over Breskens. In het Bressiaans.

Swensee, de artiestennaam van Sven Cruson (28), woont in Spijkenisse en maakte tot vier jaar geleden furore met de Stormtroepers. Met Zomer in Zeeland scoorden ze een hitje, waarna tv-optredens en twee videoclips volgden. „Terwijl het allemaal begon als een grap. Wij wilden Zeeuws-Vlaanderen laten weten dat er ook andere muziek was dan punk en hardcore. Wij maakten hiphop en wilden graag optreden. De eerste gelegenheid daarvoor was de Grote Prijs van West-Zeeuws-Vlaanderen. Tot onze verbazing wonnen we en niet veel later hadden we een platencontract", vertelt Cruson.

Flesjes
Na verloop van tijd zorgden werk en studies ervoor dat het trio het voor gezien hield. Het Stormtroepers-nummer Hik Doe Ma Stom, dat nooit werd opgenomen maar wel live werd gespeeld, vormde de basis voor de formule van Swensee. „Het is een bewerking van Cypress Hill's Hits from the Bong, bedoeld als een knipoog naar het stereotype Bressiaander. Zeeuws-Vlaanderen is een landje apart, maar Breskens is in daarin weer een heel apart landje. Het heeft gewoon iets, een eigen cultuur of zo. Het stereotype Bressiaander, met oorbellen en alleen maar bier drinkend uit flesjes, is natuurlijk, wat overdreven, maar ik denk dat dit imago grotendeels in stand wordt gehouden door de Bressiaanders zelf. Het is een traditie. En die zijn er om in ere te worden gehouden'", vindt Cruson. Was Hik Doe Ma Stom al een parodie op het nummer van Cypress Hill, Swensees cd Superduts staat vol met 'gejatte' beats en samples. Eminem, The Black Eyed Peas, 50 Cent... Cruson maakt dankbaar gebruik van hun recente hits. „Ik ben iemand die aardig met taal kan spelen, maar ik kan geen muziek produceren. Nu had ik de nummers voor het uitkiezen, waarvan ik zeker wist dat ze goed waren. Ze staan natuurlijk niet voor niets in de top-40. Bovendien is het natuurlijk leuk dat een nummer als Where is the love (Black Eyed Peas), dat handelt over allerlei grote problemen op aarde, wordt gereduceerd tot het probleem van iemand die in het café zijn pilsje kwijt is (Waor is M'n Bier?)"
En zo ontstond een cd vol met tracks, die Cruson graag bundelt onder het kopje 'Vishop'. Op zijn plaat kruipt Swensee met regelmaat in de huid van zijn alter ego, de stereotype Bressiaander Johnny O.K. „Swensee voldoet niet aan dat stereotype, dus zou het ongeloofwaardig zijn als ik over bier, vechten en Opel Manta's zou rappen: Daarom. heb ik Johnny erbij gehaald. Maar anderzijds schuilt in mij toch ook wel een echte Bressiaander. En daar ben ik eeuwig trots op."
Swensee heeft met Superduts geen commerciële pretenties. Cruson: „Het schijfje mag van mij ook door iedereen worden gekopieerd. Het enige wat ik wil is dat de mensen moeten lachen om mijn teksten en dat ze een biertje drinken en dansje maken als ik optreed."

Visserijfeesten
De ultieme droom zou een performance zijn op de jaarlijkse Visserijfeesten in Breskens. „lk ben beschikbaar, heb al ruim van tevoren vrij gevraagd", aldus Cruson. Of zoals hij het op zijn cd rapt: „Ik kom er als eerste en ga er als laatste weer weg!"

Superduts is te bestellen via swensee@hotmail.com
terug naar Swensee

Deze pagina is bijgewerkt op