24 december 2002
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Vage Klachten is echt puur

Drie jaar geleden zocht mondharmonicaspeler Gait Klein Kromhof rust: De Twentenaar vond die in de polder bij Lamswaarde en betrok er met zijn gezin een prachtige woning. Omgeven door zware, dampende klei. Puurder Zeeuws-Vlaanderen kon niet, zo leek het. Totdat hij in contact kwam met liedjesschrijver en gitarist Ries de Vuyst. Het kon dus toch nog puurder. Onder de naam Vage Klachten brengen zij blues met een Zeeuws-Vlaamse inslag. Ze doen dat als een duo, dat optreedt als trio. Zaterdag geven ze acte de présence op het minifestival in Razmattaz in Oost-Souburg.

De 47-jarige De Vuyst is in Zeeland allang geen onbekende meer. De één kent hem van Avalanche, een ander van Ries & The Resets. En gaat er bij deze bandnamen geen belletje rinkelen, dan is het wel bij regionale krakers als de Schoondijkse Blues, Cadzandse Blues of de recente Lijsttrekkers Blues. Gait Klein Kromhof behoeft nog wel een introductie, al heeft ook hij zijn sporen allang verdiend in de blueswereld. Klein Kromhof (45) was onder andere actief in Sugar Mama en de Mill Street Blues Band. De laatste jaren treedt hij regelmatig op als gastmuzikant bij Champagne Charlie. Toen hij naar Zeeuws-Vlaanderen verhuisde, kwam hij via Juke Joint Peter Kempe in contact met De Vuyst. Vage Klachten brengt een hoofdzakelijk Zeeuws--Vlaams repertoire. „Of ik al zijn teksten versta? Ja, de meeste wel. Twents en Zeeuws-Vlaams lijken eigenlijk heel erg op elkaar. We slikken dezelfde klanken in", weet Klein Kromhof, die zelf plat Twents spreekt. Eigenlijk maakt het de in Waterlandkerkje wonende De Vuyst ook helemaal niet uit of zijn teksten worden verstaan. „Het gaat erom dat het gevoel overkomt. Je moet als toeschouwer de lading meekrijgen", vindt hij. Klein Kromhof vult hem aan. „Laatst speelden we in Arnhem. Daar vonden ze juist die liedjes, in dialect prachtig, ook al verstaan ze er niets van." De Vuyst beperkt zich overigens niet alleen tot Zeeuws-Vlaamse teksten, hij waagt zich ook geregeld aan Amerikaanse lyrics.
Of, zoals hij zelf zegt, een vreemde variant daarvan. „Dat maakt ook al niet uit, want negentig procent van de Amerikanen doet precies hetzelfde. Maar als ik in Zeeuws-Vlaams dialect schrijf, komt het dichterbij. Dan werkt het van binnen naar buiten, zonder overbodige laagjes. Amerikaans staat verder van mij af."
De liedjes van De Vuyst zijn regelrecht uit het leven gegrepen. Uit zijn leven, of uit andermans leven, het is hem om het even. „Het leven is geen lolletje. Er gebeuren toch vreselijke dingen op de wereld? Lees de krant. maar, daar word je naar van! Dat sluipt ook mijn liedjes binnen. Ik probeer dat gevoel te verwoorden. Nee, niet aan de hand van concrete voorbeelden. Stel je voor, je schrijft per ongeluk een goed liedje dat over minister Nawijn gaat. Over een jaar weet niemand meer wie Nawijn is. Als je een liedje op de wereld zet, moet zich dat kunnen meten met andere tijdloze nummers. Een liedje mag geen stumper zijn."
Allesbehalve vrolijke kost dus, de omlijsting is dat daarentegen wel. ,,Ik schrijf liedjes om mijzelf op te vrolijken. Blues is bedoeld als amusement, maar de inspiratie haal ik uit dat wat heel dichtbij mij staat. In mijn liedjes komt de waan van de dag terug, ik laat mij inspireren door het verval der dingen. Muziek zonder zwart randje is volgens mij ook geen muziek", vertelt De Vuyst.
De muziek van Vage Klachten is te omschrijven als Americana. Een stem, mondharmonica en fingerpickende gitaar, meer niet. „Dit is eigenlijk pure ambacht", vindt Klein Kromhof. Veel meer instrumenten kan hij ook niet verdragen, omdat hij problemen heeft met zijn gehoor. „Bepaalde geluiden krijg ik slecht binnen, die kan ik niet onderscheiden. Daarom speel ik het liefst met zo weinig mogelijk instrumenten", aldus Klein Kromhof. Op de bühne wordt Vage Klachten altijd bijgestaan door één gastmuzikant. In de Zeeuwse contreien is dat meestal Jan Schippers uit Sluis. In Oost-Souburg schuift Champagne Charlie's Theo de Koning bij het duo aan. „Je kan je repertoire wel afdraaien, maar dat heb je op een gegeven moment wel gezien. Op deze manier blijft het spannend", aldus Klein Kromhof.

Raymond de Frel

Minifestival in Razzmattazz, Oost-Souburg, zaterdag, zondag en maandag, 20.15 uur.

terug naar Vage Klachten

Deze pagina is bijgewerkt op