10 oktober 2002
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Nieuwe cd Engel Reinhoudt klinkt anders dan voorgangers

door Mieke van der Jagt

's-HEERENHOEK - Engel Reinhoudt heeft een nieuwe cd uitgebracht. Gewoon, heet die, maar het is niet precies de muziek die we van Engel Reinhoudt gewoon zijn. Wel liedjes in Bevelands dialect, maar deze keer heel anders gearrangeerd. Er staat één versje op dat we al kenden. Het gaat over Koopventje Flupje en het stond ook op de lp Vrouwe, vrouwe, koop toch wat, Reinhoudts eersteling.

"Ik was niet meer tevreden over de muziek van toen, zeker omdat ik nu heb samengewerkt met verschillende groepen: Ambras, natuurlijk, Champagne Charlie en het LSDiek-collectief, een band die tijdens het maken van deze cd is ontstaan."
Met het binnenhalen van blazers, jazz- en popinstrumenten heeft Engel Reinhoudt zijn trouwe gitaar nog niet verlaten. "Ik treed vaak op voor kleine clubjes en dan werkt een zware begeleiding helemaal niet. Deze liedjes kunnen gewoon op het krukje, tussen de mensen. Behalve het nummer Daè komt de muziek, dat kan niet zonder de blazers."
Het zijn meest opgewekte versjes, die de troubadour op cd heeft gezet, Over dagelijkse dingen: 'k Zou zo graag een liedje zienge, Geef mien mae Zeêuws, over heimwee, voorjaarskriebels, in de wolken, over de kachel, die van 't zolder moet, een slaapliedjes en een afscheidsliedje. Wat zwaardere onderwerpen zitten er ook een paar tussen. Duzend keêr bijvoorbeeld, over een weduwnaar die in alle kleine dingen z'n vrouw nog zo mist, of Schufelduumpje over een ongelukkige die altijd maar z'n centen telt, en over Bram van de Linde, die een suffig bestaan inruilde voor de vrijheid van de vagebond. Eén liedje is een beetje actueel. Het gaat over de boot: "Me sliere liever over 't waêeter/ dan da me rie onder de grond/ Liever een buitje uut d'n emel/ dan een lekje in 't plafond..." Een ode aan de PSD dus, die binnenkort verdwijnt.

Begeleiding
Dat het allemaal anders dan anders klinkt, komt door de begeleiding. "Met Ambras treed ik natuurlijk vaker op, maar ik wilde ook eens iets met blazers. Via Harrie van de Wekken groeide een heel speciale band aan elkaar: Nick van Raaij kwam erbij, Anne Marijke de Jong, Die had weer een dochter die cello speelde en zelfs mijn zoon, onze Emiel, kreeg aardigheid in mijn muziek en kwam meeblazen. Het werd het LSDiek-collectief, omdat alles in het kerkje van Ellesdiek is opgenomen."
Hij zocht ook contact met Champagne Charlie, een band die zo geroutineerd bleek dat alledrie de nummers in één keer konden worden opgenomen, "Zo is het een afwisselend geheel geworden met mijn teksten en verschillende muziek."

'Gewoon' is voor 19,50 euro te koop bij de Drukkery in Middelburg, de Koperen Tuin in Goes, Boekhandel Dieleman in Tholen en bij Deltadisk in Zierikzee, Zelf verkoopt Engel Reinhoudt zijn cd's bij zijn optredens.

terug naar Engel Reinhoudt

Deze pagina is bijgewerkt op