18 september 2014
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Gť Reinders en Syb van der Ploeg
slechten taalbarriŤres met gemak

door Marius Roeting

De ongekroonde koning van The Passion en de ambassadeur van de Nederlandse blaasmuziek slaan de handen ineen. Geen zwaktebod, maar een joint forces. Zelfs de twee moedertalen van Syb van der Ploeg (Fries), voorman van De Kast, en schrijver/componist /zanger Gť Reinders (Roermonds) smelten naadloos ineen in hun nieuwe project `t Verschil is oeral geliek. Een van de eerste officiŽle voorstellingen van hun gezamenlijke theatertournee wordt zaterdag 20 september in het Dorpshuis in Rilland gehouden. Het is de Tip Van Jacques (Boonman), organisator van de voorstelling.
De kiem van de samenwerking ligt bij een musical van Suzanne Veegens, waarvoor Reinders wat liedjes schreef en Van der Ploeg deze zong. Er waren contacten, maar een eerste gezamenlijke activiteit vond anderhalf jaar geleden plaats, toen Reinders een avondvullende voorstelling voor het theater in Cuijk mocht verzorgen. „ Ik stelde voor om iets met Syb te doen. Dat optreden beviel zo goed, dat we zijn blijven schrijven en zeven voorstelling hebben gedaan." Reinders is onder de indruk van de Fries, die hij beschrijft als een energieke, bevlogen en zeer capabele zanger en liedjesschrijver. „Syb is een veel betere vocalist dan ik. Hij daagt me uit om in diezelfde kwaliteit mee te gaan. Ik sta dan weer langer in het theater. Onder regie van Jessica Borst (onder andere Brigitte Kaandorp, Dolf Jansen, Sara Kroos) komen die elementen samen", vertelt de Limburger. Naast de twee zangers-muzikanten sloot het 24-jarig talent Wiebe Kaspers (piano, zang), een dorpsgenoot van Van der Ploeg, als begeleider aan. Het drietal begon te werken aan een nieuw en eigen repertoire. Want hoe stel je nu een avond met liedjes samen met twee Friezen en een Limburger, die zingen in hun eigen streektaal, het Nederlands en ook wat Engels? „Dat ging vanzelf: Iedere repetitie hadden we een nieuw nummer. Muzikaal en persoonlijk is er een enorme klik. We zijn niet meer de jongsten, Syb en ik, maar we komen snel tot besluiten. We hoeven elkaar maar weinig uit te leggen, aan te kijken en 'tak, tak, boem:', besluit Reinders.
`t Verschil is oeral geliek luidt de titel van de begin deze week verschenen cd en vormt het thema van de voorstelling. Het gaat ook over de spanning van elkaar willen begrijpen, in welke taal dan ook. In dat kader moeten we ook de eerste, nu al succesvolle single Ich haaj fan dy zien. Het volgens de auteurs meest belangrijke zinnetje ter wereld - ik hou van jou- wordt verklankt in tweeŽntwintig verschillende talen. Die liedjes uit het nieuwe project verschillen uiteraard van karakter met het 'Bloasmuziek' repertoire van Reinders. „Er is nu vrij veel piano. Dat is het hoofdinstrument. Het klink meer poppy en de inhoud is anders. Het is te gek hoe we driestemmig zingen. Dan lijkt het net of je The Beach boys hoort", zegt Reinders.

`Van pompebled tot proernevlaai, 't Verschil is Oeral Geliek. zaterdag, 20 sept., aanvang 20.00 uur, dorpshuis Luctor et Emergo Rilland.
terug naar Gť Reinders
terug naar Syb van der Ploeg

Deze pagina is bijgewerkt op