Dagblad van het Noorden op het web

Keuze kandidaten Streektaalprijs lastig

Groningen/Assen Het was een pittige klus, de samenstelling van een shortlist voor de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs in de categorieŽn literatuur en muziek/media. “In elk genre zien wij toppers. Dat maakt de keuze heel lastig”, zegt jurylid Gerard Stout. In elke categorie zijn zes kandidaten geselecteerd. Uit deze genomineerden kiest de jury eind deze maand de prijswinnaars, aan wie zondag 7 april een oorkonde en 1001 euro wordt uitgereikt.
Op de shortlist literatuur staat onder anderen Lenie Hamminga die een spannend kinderboek (Een haand achter t gerdien) schreef over een kind in een Drents dorp. Diverse Groninger vertalers en schrijvers veroverden een plaatsje met religieus werk: Dag & Deur, aaldoags geleuven. Verder zijn de Drenten Gerard Nijenhuis (Tachtig gedichten), Jan Germs (Ik heb een neefje doodgeslagen), de Groninger Liudgerstichten (Kinderbiebel) en de Groninger dichter/fotograaf Jan Glas (Dubbel Glas, alle gedichten) genomineerd.
Ook aan de samenstelling van de shortlist voor muziek/media had de jury een hele kluif ‘Grensbewoner’ Bert Hadders is genomineerd voor zijn passievolle cd De Cooperoazie. De Groninger helden Pť en Rinus zijn nog in de race met het schijfje Mit bloazers en striekers. De Drentse Margaretha Kleine dingt mee met haar gevoelige cd Thuus. Verder maken het Drents Liedtiesfestival, de Groninger singer/songwriter Martin Korthuis met het album Geluk en Klunderloa, Groninger lessen voor kinderen nog kans op de prijs.
Jurylid Harm Evert Waalkens had graag gezien dat ook Arnold Veeman de kortlijst had gehaald met zijn Groninger liedjes. “Maar meer muzikanten met kwaliteit hebben de shortlist helaas niet gehaald.”

terug naar Streektaalprijs Dagblad van het Noorden

Deze pagina is bijgewerkt op