PZC op het web

Kloamen of huiterdewuiter

ARNEMUIDEN - Kloamen, Arnemuids dialect voor gluren vanachter de gordijnen, is één van tien woorden die kans maken op de titel ‘mooiste dialectwoord’.
De verkiezing is een initiatief van het NCRV-radioprogramma Plein 5. Iedereen kan t/m 13 december stemmen via www.plein5.ncrv.nl. Het winnende woord wordt uit de top 3 gekozen door een jury, met daarin taalkundige Marc van Oostendorp, de Groningse zangeres Wia Buze, actrice Carry Tefsen, de Limburgse zangeres Beppie Kraft en oud-schaatser Erik Hulzebosch. Het mooiste dialectwoord wordt op 17 december bekendgemaakt.
De andere negen kanshebbers zijn: weindvaanger, Veenendaals voor lange herenonderbroek; kammezäölke, een woord uit de oostelijke mijnstreek dat gilet betekent; pieneköttel, Winterswijks voor een zuinig persoon; kroetje, Eindhovens voor het kapje van het brood; kuierdroad, Ootmarsums voor telefoon; sjuutsjrobstersslokkie, Bunschoten-Spakenburgs voor een borreltje voor de schoonmaaksters die het dek van een schuit schoonmaakten; lyveshearhönne, Hindeloopens voor lieveheersbeestje; sókkerkäörkes, Venlo's voor muisjes (van een beschuitje); huiterdewuiter, Texels voor een groot, onpraktisch ding.


Deze pagina is bijgewerkt op