Dagblad van het Noorden op het web

'Laidjes/liedties' schrijven bij workshops !Reur!

EMMEN/GRONINGEN†-†Ze hoeven zich op 6 maart niet alleen te beperken tot het passief genieten van Drents, Grunnegers en Ooststellingwerfs, de bezoekers van streektaalfestival !Reur! in Emmen. Het publiek kan ook deelnemen aan een 'masterclass musical' met Tony Neef en muziekworkshops met onder meer Drentse jazz (Drezz) en het schrijven van liedties/laidjes. De lessen, die worden gegeven in CQ Centrum voor de Kunsten, kunnen kosteloos worden gevolgd. Bovendien mag iedereen er gratis een kijkje komen nemen.

De in de stad Groningen wonende zangeres Martijje (Lubbers) komt op 6 maart naar het kunstencentrum in de Emmer Kapelstraat om deelnemers aan haar workshop mee te voeren naar de wereld van de jazz en het hedendaagse Drents. De van oorsprong uit Drenthe afkomstige vocaliste heeft vorig jaar de cd Drezz uitgebracht. Daarop laat zij jazz en de Drentse streektaal met elkaar versmelten. Dankzij dit bijzondere album is Martijje een van de genomineerden voor de Dagblad van het Noorden-streektaalprijzen.
Tijdens het streektaalfestival !Reur! begint haar workshop om elf uur 's morgens. In grote lijnen weet Martijje al wat zij dan samen met de deelnemers gaat doen. "Ik probeer in elk geval een Drentse blues met ze te maken. Dat moet denk ik wel lukken, zelf een liedje schrijven", zegt de zangeres.
Martijje wil ook zingen met de deelnemers. Tevens is zij van plan met hen naar streektaalmuziek te luisteren. Martijje: "Ik neem diverse voorbeelden mee. Van jazz tot DaniŽl Lohues. Het is de bedoeling te laten horen wat er in die nummers gebeurt. Duidelijk te maken waardoor ze ineens hip zijn en een jong publiek aanspreken. En aan te tonen dat streektaalnummers niet altijd over hunebedden en klompen hoeven te gaan." Het is overigens niet de eerste keer dat Martijje andere muziekliefhebbers les geeft. Vorig jaar gaf zij onder meer een cursus aan de pabo in Emmen.
Wat betreft de streektaal waarin de deelnemers aan de !Reur!-workshop zich willen uiten, is de zangeres ruimdenkend. Hoewel zij zelf alleen vertrouwd is met Drents, legt zij cursisten die een liedtekst willen schrijven in bijvoorbeeld plat-Duits of Grunnegers geen strobreed in de weg. Martijje: "Daar kan ik alleen niet zoveel feedback op geven."
De Drentse musicalster Tony Neef verzorgt op !Reur! om 13.00 uur een workshop. Daarbij maken cursisten enkele muziekstukken, die gezamenlijk worden uitgevoerd. Neef besteedt met name aandacht aan 'presentatie, interpretatie, tekstbehandeling en voordracht'.
Margaretha Kleine en Jeff Zwart geven om 15.30 uur een workshop songwriting. Met de cursisten analyseren ze een lied. Aan de hand daarvan wordt uitgelegd hoe ze een tekst, melodie of akkoordenschema kunnen maken. Uiteindelijk gaan ze daar onder leiding van Kleine en Zwart mee aan de slag.
Deze cursus wordt ook mensen aangeraden die de streektaal niet beheersen, maar toch graag een kijkje in de 'muzikale keuken'willen nemen. Zwart is een Drentse componist die liedjes maakte voor Dilana Smith en onder anderen de Friese artiest Syb van der Ploeg. Kleine is een gewaardeerde Drentse singer/songwriter.

!Reur!


Deze pagina is bijgewerkt op