Dagblad van het Noorden op het web

Tien titels in
de race voor
Streektaalprijs

Jury maakt kortlijsten bekend

Na beoordeling van de langlijsten dingen nu nog tien boeken, dvd's en cd's mee: vijf titels in de categorie cd & dvd, vijf titels in de categorie proza & poŽzie. Dat heeft DvhN-hoofdredacteur Pieter Sijpersma bekendgemaakt in het radioprogramma Podium 30 van RTV Drenthe.
In de categorie cd & dvd is Allennig III van DaniŽl Lohues een van de kanshebbers, naast Drezz van Martijje!, Zolt van de Zee van Harm en Roelof, Miemern in twijduustern van Eppe Bodde & Mineke Potgieser en het tweede seizoen van de regiosoap Boven Wotter.
De Groninger dichter Jan Glas stond al vijf keer op de langlijst van de Streektaalprijs. Zijn dichtbundel Zo is t nait goan/Zo is het niet gegaan, voortgekomen uit het Belcampo Stipendium van de provincie Groningen, is een van de vijf overgebleven kanshebbers in de categorie proza & poŽzie. De ‘concurrentie’ bestaat uit Minnezinne. Drentse erotische gedichten van Delia Bremer & Ria Westerhuis, Op e tast van Tonko Ufkes, Bliedschop veur t bezeren van Henk Puister en Johan Veenstra’s Et geheim van de wiend.
De winnaars van de prijs worden bekendgemaakt op zaterdag 6 maart in de Openbare Bibliotheek in Emmen tijdens streektaalfestival !Reur!. Aanvang 16.00 uur. Op het programma staan onder meer optredens en voordrachten. De vijfkoppige jury bestaat uit Jur Engels (programmeur en coŲrdinator Culturele Raad Leek), Erik Harteveld (dichter, muzikant en acteur), Jannie Kuipers (bibliothecaris), Martin Hillenga (streektaalfunctionaris Groningen) en Joep van Ruiten (cultuurredacteur Dagblad van het Noorden).

■ WINNAARS
De vierde DvhN Streektaalprijs (een bedrag van 1001 euro) werd vorig jaar gewonnen door DaniŽl Lohues (cd 'Allennig II') en Gerard Stout (boek 'In paradisum'). Eerdere winnaars waren 'De dichter en de wichter' van Henk Nijkeuter (2006), de bloemlezingen '100 mooiste Drentse en Groningse gedichten' (2007), de cd 'Straks is t weer janken' van Harry Niehof (2008) en het boek 'Rilke Sieben Niedersaksisch' (2008).

Dagblad van het Noorden Streektaalprijs


Deze pagina is bijgewerkt op