Dagblad van het Noorden op het web

!Reur! pakt groot
uit met streektaal

Ambitieus festival in Emmen

Gisteren werden in Emmen de eerste namen van het evenement vrijgegeven. De programmering is zeer breed. De muziek gaat van Mooi Wark tot en met het Nedersaksisch Vocaal Ensemble en kinderkoor Ozewiezewoze. De literatuur gaat van Henk Puister en Johan Veenstra tot en met Jannie Bakker. Voorts zijn er stamtafelgesprekken, live-uitzendingen op de radio, workshops, een lezing en een eenakter in het Platduits.
Volgens Kamping is de tijd rijp voor een ambitieus streektaalfestival. "Op dit moment is er sprake van verjonging in de streektaal, zeker in de muziek. Daarnaast is er veel steun om het Nedersaksisch een zelfde status te geven als het Fries. Daar spelen we op in", zegt de projectleider. De organisatie - Huus van de Taol, Bibliotheek Emmen, Vocal Music en theater De Muzeval - hoopt 2000 bezoekers te trekken.
!Reur! vindt overdag plaats in de bibliotheek van Emmen, in cafés en in kunstencentrum CQ. 's Avonds speelt het festival zich af in De Muzeval met optredens van Harm en Roelof, Alex Vissering, Voorheen de Bende, Erwin de Vries, Egbert Meyers, Margaretha Kleine, Souldada, Piter Wilkens en slotact Mooi Wark.
Het festival wordt gehouden aan het begin van de Meertmaond Dialectmaond. Mede om die reden vinden in de eerste week van maart in heel Drenthe !Reur!-bijeenkomsten plaats waarbij Jan Germs (Westerbork), Jan Veenstra (Nijeveen), Anneke Mensen-Siegers (Norg), Jans Polling (Vries), Martijje! (Assen) en Willy Weerman (Borger) optredens in de streektaal verzorgen.

• KAARTEN
Streektaalfestival !Reuri is 6 maart in Emmen overdag gratis toegankelijk. Voor de bijeenkomsten in de provincie en het muziekprogramma in De Muzeval-wordt entree gevraagd. Meer informatie: www.reur-festival.nl

!Reur!


Deze pagina is bijgewerkt op