Dagblad van het Noorden op het web

'Streektaalmuziek steeds beter’

GRONINGEN/VLISSINGEN . Streektaalmuziek is het stadium van klompen geklepper en oubollige dansjes als de Driekusman ontgroeid. Waren het eerder vooral goedwillende amateurs die zich op dit genre stortten, bij de laatste lichting streektaalartiesten is een conservatoriumopleiding geen uitzondering. Hoewel ze zingen in dialect, weten ze het publiek vaak tot ver over de grenzen van hun eigen regio te boeien, constateert Joop van den Bremen uit Vlissingen, die net de 4000ste streektaalact heeft geregistreerd op zijn website www.streektaalzang.nl.
Het aantal streektaalartiesten groeit explosief. Ruim twee jaar nadat de Groninger bluesrockgroep No Excuse door Van den Bremen werd genoteerd als 3000ste is er al sprake van een nieuwe mijlpaal. De 4000ste inschrijving betreft de heavy metalband Chain of Dogs uit Heerlen. Ongeveer de helft van het repertoire van deze groep heeft Limburgse teksten. De zuidelijkste provincie van Nederland heeft overigens veruit het grootste aantal streektaalacts: 1674. Friesland bezet de tweede plaats op de site met 775 zangers en groepen die zich bedienen van de taal van It Heitelân. Groningen doet het met 288 (vierde plaats) niet slecht en Drenthe komt tot 147 (zevende plaats).
Van den Bremen – een oud Winschoter – stelt niet alleen vast dat het muzikale niveau van de streektaalartiesten stijgt. Steeds vaker maken ze volgens hem ook eigentijdse muziek. Als voorbeelden noemt hij onder meer de door Olaf Vos (bekend van de Grunneger les op RTV Noord) aangevoerde Groninger hiphopband Bond Tegen Harries en De Koning en de Dame uit Aduarderzijl, die musici van het concertgebouworkest hebben ingezet voor de begeleiding van streektaalzang. Vernieuwend zijn ook Martijje Lubbers met haar cd Drezz (Drentse jazz) en de flamencomuziek met plat Haagse teksten van Johan Frauenfelder. En streektaalartiest Gé Reinders wist heel Nederland te veroveren met het meeslepende Limburgse nummer Blaosmuziek.

. OP NAAR DE 5000STE

De gepensioneerde chemisch technicus Joop van den Bremen uit Vlissingen verzamelt sinds 1996 streektaalartiesten op zijn site www.streektaalzang.nl. Het gaat om musici die actief waren of zijn in de periode van 1950 tot nu. De database wordt onder meer intensief gebruikt door makers van streektaalprogramma's bij regionale omroepen. De samensteller verwacht de komende jaren zeker op 5000 uit te komen. Volgens hem valt er op dit gebied nog veel te ontdekken.Deze pagina is bijgewerkt op