Dagblad van het Noorden op het web

Groninger 'Biebel' op kortlijst Streektaalprijs

Genomineerd zijn ook de bloemlezing Goud Volk van Siemon Reker, de novelle In paradisum van Gerard Stout, de taalcursus Zeg t Mor. Gronings praten/Grunnegers proaten van Geesje Vos & Piet Reitsema en Daip, een keuze uit het werk van Grť van der Veen. Voorts dingt de dvd Dienstmeisjes voor dag en nacht van Ina Spijk & Annemarie van Buren mee naar de Streektaalprijs.
De Biebel is een van de meest succesvolle streektaaluitgaven van het afgelopen jaar. Reeds bij de presentatie, vorig jaar oktober, was het boek uitverkocht. Daarop werd besloten een tweede druk te laten verschijnen. Sinds vorige maand neemt het aantal bestellingen van de Biebel weer toe. Inmiddels is een derde druk aangekondigd.
Dienstmeisjes voor dag en nacht is een dvd-uitgave van een Groningstalige documentaire over meisjes die voor de Tweede Wereldoorlog bij Groninger boeren huishoudelijk werk moesten verrichten. Het is voor het eerst dat een dvd zover komt in de race om de Streektaalprijs.
Net als vorig jaar wordt de DvhN Streektaalprijs in twee categorieŽn uitreikt: boeken & verhalend en muziek. De jury van de prijs heeft daartoe besloten omdat het aantal streektaalproducten het afgelopen jaar wederom is toegenomen. De streektaal maakt in Drenthe en Groningen al enige tijd een sterke bloei door.
In de categorie muziek zijn eveneens zes titels genomineerd. Het gaat om Allennig II van DaniŽl Lohues, Dichter in mie van Erwin de Vries, Drok van Margaretha Kleine, Muze van Martin Korthuis, het gelijknamige album van Voorheen De Bende Mit Pazzipanten en Zuken van Bert Kamping. Op de langlijst stonden zestien muziektitels. Op de langlijst met boeken en dvd's stonden eveneens zestien titels.
De uitreiking van de vierde Dagblad van het Noordenprijs is op zondagmiddag 5 april in De Winsinghhof in Roden. Aanvang 14.00 uur. Toegang gratis. Om de uitreiking bij te wonen dienen vooraf kaarten te worden aangevraagd via 050-5844205 of gerry.gaasendam@dvhn.nl.
Zie ook www.woestenledig.com/streektaal.

Dagblad van het Noorden Streektaalprijs


Deze pagina is bijgewerkt op