Dagblad van het Noorden op het web

Muziek wint verder terrein in streektaal

EMMEN - Muziek blijft terrein winnen in de streektaal. Onder de veertig streektaaltitels die het afgelopen jaar in het Drents en het Gronings zijn verschenen, bevinden zich dit keer dertien albums. Dat blijkt uit een inventarisatie in het kader van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs 2008.

De muzieksector doet het al geruime tijd goed in de streektaal. Pas sinds 2007 vertaalt dit zich ook echt in cd's. Voor die tijd bleef de bijdrage veelal beperkt tot het live-circuit. Streektaalcd's worden steeds professioneler gemaakt. Dit laat zich vooral zien in Drenthe met Allennig II van DaniŽl Lohues, Drok van Margaretha Kleine en Zuken van Bert Kamping.
Daarnaast lijkt de streektaal de kracht van het beeld te hebben ontdekt. Zo verschenen in 2008 drie serieuze dvd's: Dienstmeisjes voor dag en nacht van Ina Spijk en Annemarie van Buren, Live in Paradiso van de boerenrockers Mooi Wark en het eerste seizoen de Groninger streektaalsoap Boven Wotter.
De Groninger streektaal begint zich ook op YouTube te manifesteren. De clip Bie de Lidl naar een nummer van theatergezelschap Voorheen de Bende is op internet reeds meer dan 100.000 keer bekeken, terwijl de teller voor een spotje om aandacht te genereren voor cursussen Gronings op zo'n 120.000 kijkers staat. (Zie ook onze pagina Show & Media.)
De Drentstalige en Groningstalige poŽzie maakte in 2008 een zeer mager jaar door. Verschenen in 2007 nog elf bundels met poŽzie in de streektaal, vorig jaar waren dat er slechts twee: Kolde tocht van Egbert Hovenkamp II en Een zachte steneging van Reinder Hiemstra. Daar staat tegenover dat in 2008 aanzienlijk meer proza in het Drents en Gronings is verschenen: negen titels tegen vijf in 2007.
De afdeling non-fictie deed het met elf titels eveneens goed in het afgelopen jaar, zowel in het Gronings als het Drents. Het gaat daarbij om titels als de Groninger Biebel, maar ook om boeken als Lutje Derk, hai proat mor deur van Dirk van der Heide, Seins met 'n gniflachien van Janny Kok-Wolbers en Goud Volk van Siemon Reker.

Streektaalprijs
Voor een overzicht met cd's, boeken en dvd zie www.woestenledig.com/streektaal. De Dagblad van het Noorden Streektaalprijs (1001 euro) wordt dit voorjaar voor de vierde keer uitgereikt aan de maker(s) van het beste boek, cd of dvd in het Drents of Gronings van het afgelopen jaar. Eerdere winnaars waren het boek 'Rilke. Sieben. Nedersaksisch' en het album 'Straks is t weer janken' van Harry Niehof (2007), de bloemlezingen '100 mooiste Drentse en Groningse gedichten' (2006) en 'De dichter en de wichter' over de poŽzie van Hans Heyting (2005).

Dagblad van het Noorden Streektaalprijs


Deze pagina is bijgewerkt op