7 augustus 2008
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Beste dialectbands naar Westkapelle

Zeeuwen nemen
het initiatief voor
landelijk festival.

door Dewi Gigengack

GOES - Dialectbands draaien vaak in hetzelfde kringetje rond. jarenlang dezelfde podia en hetzelfde publiek in die ene regio. Optredens daarbuiten zijn moeilijk te regelen. De organisatoren van het Dialectpopfestival, dat in december zijn eerste editie beleeft in Westkapelle, brengen publiek en muziek uit het hele land samen. „Wij willen bands de mogelijkheid geven om dat kringetje te doorbreken."
Ze spreken uit ervaring. Organisatoren Kees Wondergem en Ron de Vos zijn geen onbekenden in de Zeeuwse muziekwereld. Wondergem is gitarist in de rockband Surrender. De Vos drumt en zingt in de groep Bestel Mè, die nummers van de Limburgse band Rowwen Hèze speelt. Beide formaties zingen in het Zeeuws.
„Dialect heeft iets oorspronkelijks", vindt Wondergem. „In deze tijd waarin alles hetzelfde moet zijn: winkels, mensen... het is verarming van de maatschappij. Het verdwijnen van dialect kun je niet tegenhouden, maar door er aandacht aan te besteden blijft er misschien een stukje van bestaan."
De beide organisatoren van het festival zijn niet bang dat de jury en het publiek de verschillende dialecten niet zullen verstaan. „Het gaat om de sfeer en de uitstraling van de band. Soms hoor je een liedje op de radio dat je raakt, zonder dat je weet waarover het gaat. Het is het gevoel dat een nummer je geeft."
Al jaren organiseren Wondergem en De Vos evenementen als Dialect bie de Zee(uwen) en Dialectfestival Zeeland. Een paar jaar geleden besloten ze landelijk te gaan, met een festival dat de beste dialectband van Nederland moet bepalen.
Een `helse zoektocht' naar bands en subsidies volgde. „Elke provincie heeft wel tien of twintig goeie dialect-acts", zegt De Vos. „Vooral in het noorden, oosten en zuiden van het land. Limburg is de koploper. Maar plat Amsterdams is ook dialect. Ook qua genres loopt het aanbod uiteen. Het gaat van volksmuziek tot reggae en van rock tot hiphop."
Met de muziek op Dialectpop komt het volgens de organisatoren dus wel goed. Moeilijker was het vinden van subsidieverstrekkers. De Vos: „We hebben alle gemeentes en provincies aangeschreven. Ook bij cultuurfondsen hebben we het geprobeerd. We hebben de steun van drie provincies en een aantal gemeenten." Bij de rest lijkt dat gevoel voor dialect niet sterk, denkt Wondergem. „Misschien moeten mensen nog wakker worden op dat gebied."
Daarom steken de beide muzikanten zelf ook geld in het evenement: ongeveer de helft van de benodigde honderdduizend euro. Dat is een risico, beamen ze. „Maar die stap moet je een keer maken."
En als het festival geen succes wordt? „Een paar duizend man publiek zou leuk wezen", zegt Wondergem. „Maar die tweede editie komt er sowieso, volgend jaar zomer in Brabant. We willen groeien via de weg van de geleidelijkheid."

Dialectpopfestival

> Het Dialectpopfestival vindt plaats op 27 december in het Kasteel van Batavia in Westkapelle.
> Het duurt van 13.00 tot 01.00 uur met optredens van twaalf bands (uit elke provincie één) en twee grote dialectbands als publiekstrekkers.
> De twaalf bands worden beoordeeld door een jury, bestaande uit leden van vooraanstaande dialect-acts en mensen die affiniteit hebben met dialect of muziek.
> Ook het publiek kan meestemmen om de winnaar te bepalen.
> De organisatie wil gratis bussen inzetten om bands en hun fans uit het hele land naar Zeeland te halen.
> Om het publiek vast warm te maken voor de festiviteiten, hebben Wondergem en De Vos de niet-commerciële 'dialect top-40' in het leven geroepen. Op een website kunnen mensen stemmen op hun favoriete dialectplaat.
> www.dialectpopnederland.nl, www.dialecttop40.nl.
terug naar Dialectpopfestival

Deze pagina is bijgewerkt op