Dagblad van het Noorden op het web

Dichter Glas drie keer op
langlijst Streektaalprijs


GRONINGEN • De Dagblad van het Noorden Streektaalprijs wordt dit jaar in twee categorieŽn uitgereikt: voor muziek en voor het geschreven woord. Dat heeft de jury van de jaarlijkse onderscheiding voor het beste boek, cd of dvd in het Drents, Gronings of Stellingwerfs bekendgemaakt.

Aanleiding voor de voorlopig eenmalige uitbreiding van de prijs is een groeiend aanbod aan streektaaltitels in zijn algemeenheid en de groei van het aantal streektaalcd's in het bijzonder. Dit jaar telt de langlijst voor de DvhN Streektaalprijs (1001 euro) in totaal 20 titels: zeven cd's en dertien boeken met respectievelijk poŽzie, proza, non-fictie en kinderboeken.
Wat opvalt bij de genomineerden is dat de Groninger dichter Jan Glas met drie titels op de langlijst vertegenwoordigd is. Hij dingt mee met de bloemlezing.
De Nije Oogst met dichters uit verschillende (streektaal)regio's, is genomineerd met zijn bundel Het getal hondje en leverde een bijdrage aan het boek Rilke Sieben Niedersaksisch, een boek met kunstwerken en vertalingen van gedichten van Rilke naar het Drents, Gronings en Twents.
PoŽzie is traditiegetrouw zwaar vertegenwoordigd bij de Streektaalprijs. De jury – directeur Jacqueline Clements van kunstencentrum IVAK in Delfzijl, dichter Erik Harteveld uit Rasquert, bibliothecaris Jannie Kuipers uit Noord-Sleen, boekverkoper Daan Nijman uit Roden en cultuurredacteur Joep van Ruiten van Dagblad van het Noorden – selecteerde acht titels met gedichten.
Op de lijst met cd's die meedingen naar de prijs staan onder meer De hits van Boven Wotter, de Townes van Zandt-tribute Nothin', Niks, Neat, Niks van Breteler, Korthuis & Meyers, Regen van de Bond tegen Harries, maar ook de verzamelcd met nieuwe Drentse liedjes van de Stichting Drentse Muziekmaatschappij en Straks is t weer janken van Harry Niehof.
Opvallend is verder dat twee kinderenboeken zijn geselecteerd: het tweetalige Het Rollegie/Het Rolletje van Van den Berg, Germs & Mutsaars en Ons peerdje van Kunny Luchtenberg. Voorts prijken op de langlijst twee uitgaven in het Stellingwerfs: Longerlaand Peter Hiemstra en Johan Veenstra en de verhalenbunde Malle meraokels van Sjoukje Oosterloo. Het is voor het eerst dat de jury van de Streektaalprijs boeken voor kinderen en uitgaven in het Stellingwerfs heeft uitgekozen.
De jury constateert dat het afgelopen jaar uitzonderlijk veel boeken en cd's in het Drents, Gronings en Stellingswerfs zijn verschenen. Op basis van een inventarisatie voorafgaand aan de samenstelling van de langlijst gaat het om 42 titels in 2007; bijna een derde meer dan in 2006 en 2005.
De groei van het aantal streektaalproducten deed zich vooral voor bij de cd's. Afgelopen jaar werden dertien albums met gezongen streektaal uitgebracht, de helft meer dan in voorgaande jaren. Het gaat daarbij zowel om verzamelcd's als om albums van soloartiesten. In de meeste gevallen betreft het Groningstalige cd's.
Waarom nu juist in 2007 zoveel meer in de streektaal is geschreven en gemusiceerd, laat zich lastig verklaren. De belangstelling voor streektaal is al aantal jaren groeiende, enerzijds door de vergrijzing, anderzijds als reactie op de globalisering. Daarnaast schenken ook media en overheden steeds meer aandacht aan het stimuleren en behouden van streektaal.
De meeste streektaalproducten verschijnen bij reguliere, voornamelijk regionaal georiŽnteerde uitgeverijen. Vooral stichting Het Drentse Boek in Zuidwolde was in 2007 zeer actief. Andere belangrijke boekenproducenten zijn Kleine Uil en Noordboek in Groningen en Grunneger Bouk in Scheemda. In de muziek is veel sprake van producties in eigen beheer.

Shortlist
De shortlist wordt medio maart bekendgemaakt. De uitreiking van de prijs is 30 maart. Eerdere winnaars waren de bloemlezingen 100 mooiste Drentse en Groningse gedichten (2006) en De dichter en de wichter van Henk Nijkeuter over de poŽzie van Hans Heyting (2005).

Dagblad van het Noorden Streektaalprijs


Deze pagina is bijgewerkt op