De Telegraaf op het web

Dialectbandjes razend populair

Ook hiphop in streektaal

door Arjen ten Cate

GRONINGEN, dinsdag

Songteksten in streektaal winnen razendsnel aan populariteit. De laatste twee jaar zijn er meer dan 1000 bands en artiesten bijgekomen die zingen of rappen in een dialect. En het gaat niet alleen om vertolkers van levensliederen of carnavalskrakers, maar ook hiphoppers en rockers gebruiken de taal van de regio.

Het Achterhoekse Normaal, het Drentse Skik en het Limburgse Rowwen Hze haalden landelijk succes met deze muziek. Die bands krijgen de laatste tijd steeds meer navolging.
Joop van den Bremen uit Zeeland houdt op de website streektaalzang.nl bij hoeveel muzikanten de taal van de regio in songteksten verwerken.
Afgelopen week nam hij de 3000e band op in zijn database. „Het is vooral de laatste twee jaar snel gegaan. In die tijd zijn er duizend bijgekomen", constateert Van den Bremen. Hij houdt het aantal dialectbands bij vanaf de jaren '50. „De spurt is dus echt pas nu ingezet. Zo worden overal in het land wedstrijden tussen dialectzangers georganiseerd."

Limburg

Uit cijfers van de site blijkt dat vooral in Limburg deze muziek hoogtij viert. Zo is n op de 1000 inwoners daar met muziek in dialect bezig.
Van den Bremen: „Het is vreemd: streektalen worden steeds minder gesproken, maar juist daardoor missen veel mensen het dialect. Ze luisteren daarom graag naar streektaalmuziek." Hoogleraar Nederlandse Liederen Louis Grijp van taalinstituut Meertens is het daarmee eens. „Het is een vorm van nostalgie."


Deze pagina is bijgewerkt op