Dagblad van het Noorden op het web

Zangers slaan handen ineen: 'Respect veur dialect'

RUINEN . Negen dialectzangers uit Drenthe, Groningen en Overijssel komen met een gezamenlijke cd-single en videoclip: Respect veur dialect. Het Nedersaksische nummer wordt woensdag uitgebracht met het oog op de jaarlijkse dialectmaand die volgende maand wordt gehouden bij de regionale omroepen in het Noorden en Oosten.
Initiatiefnemers van de single zijn tekstschrijver Wilfried Poorthuis uit Enschede en Klaas Prent van de CD-hal in Ruinen. De muziek, geproduceerd door Edwin van Hoevelaak, werd opgenomen in Holten.
Met Respect veur dialect willen de bedenkers extra aandacht genereren voor producten in dialect en streektaal.
Het nummer is tot stand gekomen op een wijze die doet denken aan Do they know it's Christmas en We are the world. Alle deelnemende artiesten hebben in de coupletten in het eigen dialect een aantal regels solo gezongen, het refrein werd gezamenlijk ingezongen. Van de geluidsopnamen in Holten zijn vervolgens beelden geschoten voor een video-clip.
Aanvankelijk wilde Poorthuis ook een artiest uit Friesland bij het project betrekken. Hij liet dit plan varen nadat zangeres Griet Wiersma uit Wouterswoude zich terugtrok. Bij nader inzien vond Wiersma het toch geen goed plan om in de Friese taal over dialect te zingen. In Friesland wordt alleen in de Stellingwerven Nedersaksisch gesproken.
Drenthe wordt op Respect veur dialect vertegenwoordigt door Margaretha Kleine, Bert Koops van Mooi Wark en Luuks Nijsingh. Overijssel doet mee met Alwie Kroeze, Annet Nikamp en Edwin van Hoevelaak. Gelderland levert de feestband Jerry and the Casemakers en Hein Migchelbrink van de Spitfires. Groningen wordt vertegenwoordigd door Burdy, de zingende melkboer.


Deze pagina is bijgewerkt op