Metro op het web

Wie zingt er nog in dialect?

Nederlanders spreken steeds minder vaak dialect. Dit lijkt zijn weerslag te vinden in de hitparade. De laatste keer dat en hoog in de Top40 een in streektaal gezongen nummer stond, ligt alweer jaren achter ons.

Twarres

Het Friese duo Twarres is de enige act die ooit met een streeknummer de eerste plaats in de Nederlandse hitparade heeft gehaald). Hun liedje, ‘Wr Bisto’, dat zoveel betekent als ‘Waar ben je?’, won de publieksprijs van het Friese Songfestival en werd op 10 juli 2000 beloond met een single. Die sloeg aan en steeg in korte tijd dus naar de hoogste notering. Aangezien ook Belgi massaal viel voor deze Friezen scoorde Twarres de eerste Frese nummer n in het buitenland.

Normaal

De rockers van Normaal haalden in 1977 met hun single ‘Oerend Hard’ net niet de felbegeerde nummer n. De sympathieke Achterhoekers bleven op de tweede positie steken, maar desondanks is het nummer nog steeds overbekend. Een optreden van de oude rockers op een kermis staat garant voor het nodige smijtwerk met bier. Vrouwen, feesten en drank: dat is waar deze mannen niet over uitgezongen raken.

De Kast

De eveneens uit Friesland afkomstige jongens van De Kast werden in 1997 bekend door hun nummer ‘In Nje Dei’. Het nummer van de Friese popgroep rond zanger en sekssymbool Syb van der Ploeg kwam niet verder dan een tweede plaats. In 1998 won De Kast een Edison als beste Nederlandse groep. In 1999 brengt het vijftal met ‘Yn Myn Tinzen’ opnieuw een Friese single uit. Succes blijft ditmaal uit.

Rowwen Hze

Rowwen Hze is afkomstig uit het dorp America in de Limburgse Peel en zingt, hoe kan het ook anders, in het Limburgs. Desondanks spreekt de mix van Ierse folk, polka's, tex-mex, rock en feestmuziek een internationaal gezelschap aan. In 1993 staat de band op het Roskilde Festival in Denemarken. In 1998 worden enkele optredens in het Amerikaanse Texas gedaan. De groep haalt in januari 1992 met ‘Bestel Mar’ een dertiende positie. Ook dit gezelschap treedt nog veel op en heeft een lange adem. Want, zo zingen de mannen: het is een kwestie van geduld tot heel Holland Limburgs lult.

MICHIEL RLING
Metro-verslaggever

Deze pagina is bijgewerkt op