TC Tubantia op het web

Marco Bakker, De Gracht en natuurlijk Boh Foi Toch!

Het Watermölle festival is niet meer weg te denken van de Haaksbergse evenementenkalender. Voor het vierde achtereenvolgende jaar speelt aanstaande zondag vanaf 12.00 uur een groot aantal artiesten op vijf podia rond de Oostendorper Watermolen.
De opbrengst is, net als bij de twee voorgaande edities, bestemd voor het Kuleana centrum voor de Rechten van Kinderen in Mwanza, Tanzania. De bijna 40 mille van vorig jaar is inmiddels goed besteed, maar blijvende aandacht is onontbeerlijk, volgens de organisatoren. Ontwikkelingsorganisatie Hivos zorgt ter plekke voor de coördinatie en is ook zondag met een stand aanwezig om informatie te geven over het centrum.
De organisatie is al die jaren al in handen van de mannen van dialectband Boh Foi Toch, de Lionsclub Haaksbergen en de uitbater van hotel-restaurant Bi'j de Watermölle. Dit jaar hebben ze ruim dertig acts bereid gevonden om voor nop naar Haaksbergen te komen.
Van straattheater tot popmuziek, van Gronings dialect tot Jiddische klezmerklanken, ze halen het weer overal vandaan. Op vier podia rond de Oostendorper Watermolen en op een klein podium binnen in restaurant Bi'j de Watermölle wordt met hart en ziel gemusiceerd; geld komt er niet aan te pas.
Niels Hartlief van de Lions zegt geen enkele moeite te hebben met het vinden van artiesten die voor niets willen spelen. 'We hebben zelfs wachtlijsten. De goede contacten die Boh Foi Toch in de artiestenwereld heeft, zijn heel belangrijk. En als een groep of artiest eenmaal geweest is, willen ze meestal graag terugkomen.'
De meeste artiesten doen dat ook. 'Elk jaar is ongeveer de helft nieuw. De andere helft is al eens eerder geweest.' Voordeel is dat mensen die niet geweest zijn en vervolgens van iemand horen dat ze iets fantastisch gemist hebben, de schade een jaar later kunnen inhalen, legt Hartlief uit. Zo is Normaal, vorig jaar de grote trekker, ook dit jaar weer gevraagd. 'Door de mkz-crisis hebben ze de afgelopen maanden veel optredens moeten afzeggen. Die moeten ze nu eerst inhalen', aldus de Lions-man. Misschien dat ze anders weer gekomen waren, denkt hij.
De toekomst voor het benefietfestival ziet er rooskleurig uit. Als de sponsoren tenminste niet afhaken. 'We zijn afhankelijk van de medewerking van veel bedrijven en particulieren. Als iets voor niets kan, dan doen we dat ook', lacht Hartlief. De programmering voor dit jaar is rond. Een paar grote namen: Boh Foi Toch (uiteraard, ze spelen zelfs tweemaal), Allez Mama, Duo Karst, Jan Ottink en Dianne Marsman (als Hadiejan) en De Zeute Dröpkes.
Echte toppers zijn: Marco Bakker, De Gracht en Iain Matthews (ex-Fairport Convention).


Deze pagina is bijgewerkt op